Muzej za arhitekturo in oblikovanje je v četrtek v sodelovanju s Centrom za kreativnost gostil modno konferenco Sistemi mode, kjer so sodelovali tudi mnogi ustvarjalci Ljubljanskega tedna mode. Vzporedno pa se je odvijal tudi LJFW showroom, ki je privabil lepo število oblikovalcev. Ti so si lahko od blizu ogledali, pomerili in kupili kreacije kar štiridesetih modnih oblikovalcev.

Ozaveščanje z dobrodelno noto

Večer pa je minil v znamenju modnega performansa znamke Benedetti life, ki jo ustvarja Mateja Benedetti. Znamka raziskuje živalske vrste, ki so ogrožene zaradi uničevanja naravnega habitata, lova ali podnebnih sprememb. »Pomlad poletje 2020 smo posvetili papigam, ki so ravno zaradi vsega naštetega ogrožene,« nam je o kolekciji povedala oblikovalka, katere znamko že dolgo povezujemo z ekološko modo, varovanjem okolja in trajnostnim razvojem. »Žal je izgorevanje Amazonke sovpadlo s konceptom kolekcije, zato smo se pri Benedetti Life odločili, da vse skupaj še bolj poglobimo in stopili v stik s slovenskim fotografom Simonom Plestenjakom, ki živi v Braziliji. Posebej za modno revijo nam je posredoval originalne posnetke Amazonskega gozda,« je razložila Benedettija. Performans pa je poleg ozaveščanja imel tudi dobrodelno noto. Del dobička od prodanih oblačil bodo namenili gradnji indijanske tradicionalne šole plemena Yawanawá, ker sta njihovo znanje in modrost ključnega pomena za ohranjanje Amazonskega pragozda. Prav tako navdušena je bila manekenka Anela Šabanagič. »Mateja je danes pokazala svojo sposobnost, kreativnost in inovativnost, ki jo premorejo redki. Celoten performans je odražal njeno delo in moram priznati, da sem izredno uživala. To je bila čista Mateja Benedetti!« je šov pohvalila Anela.

Na modni reviji je bilo možno videti tudi luksuzna očala Wood Stock Eyewear, etičen luksuzni nakit Tjasa Collection in torbice italijanske blagovne znamke Maissa. Benedetti Life flash modno revijo je režiral Matjaž Pograjc, med drugimi pa sta nastopila tudi mlada igralca Klara Kastelec in Jurij Drevenšek, za stylinge pa je poskrbel Metod Črešnar.vl