K drugemu krogu volitev so pozvale EU, ZDA, Brazilija, Argentina in Kolumbija, ki opozarjajo, da zmage Moralesa ne bodo priznale, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bolivijska volilna komisija je v četrtek sporočila, da ga je po preštetih 99,9 odstotka glasov Moralesa podprlo 47,1 odstotka volivcev, njegov protikandidat Carlos Mesa pa je prejel 36,5 odstotka glasov volivcev. To pomeni, da ima Morales več kot 10 odstotnih točk prednosti in da drugi krog volitev ni potreben, je sporočila volilna komisija.

Za zmago v prvem krogu je Morales potreboval več kot 50 odstotkov podpore ali vsaj 40 odstotkov glasov podpore in deset odstotnih točk prednosti pred drugouvrščenim kandidatom.

Volilna komisija je sicer le nekaj ur po zaprtju volišč v nedeljo sporočila prve volilne izide, ki so nakazovali drugi krog volitev. Vendar se nato na spletni strani volilne komisije ni nič spremenilo celih 24 ur, ko so osvežili rezultate, pa je imel Morales prednost več kot 10 odstotnih točk, poroča BBC.

Po vsej državi zaradi spornega štetja glasov že od ponedeljka potekajo protesti, v sredo pa se je začela splošna stavka. Morales jo je označil za državni udar.

Mesa je v četrtek ponovno opozoril na volilno goljufijo in Bolivijce pozval k nadaljevanju protestov. Že pred tem je pozval k "stalni mobilizaciji" na ulicah, dokler volilna komisija ne prizna, da je potreben drugi krog volitev.

EU je v četrtek pozvala k prekinitvi štetja glasov in ocenila, da bi bila najboljša rešitev izvedba drugega kroga, s čimer bi vrnili zaupanje v volitve in zagotovili spoštovanje demokratične izbire bolivijskega naroda, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizacija ameriških držav (OAS) je v sredo priporočila izvedbo drugega kroga predsedniških volitev, tudi če Morales razglasi zmago že v prvem krogu.

56-letni Morales se je na tokratnih volitvah potegoval za četrti predsedniški mandat in doslej je vedno zmagal že v prvem krogu.

Med prebivalstvom je užival priljubljenost, ker mu je uspelo v državi z 11 milijoni prebivalci zagotoviti ekonomsko in politično stabilnost. Po zaslugi zalog nafte in plina je zmanjšal odstotek revnih s 60 odstotkov leta 2006 na 35 odstotkov v lanskem letu, dosegel gospodarsko rast nad regijskim povprečjem, vlagal v infrastrukturo ter izboljšal življenjske pogoje in družbeno vključenost bolivijskega domorodnega prebivalstva.

Letos se je njegova priljubljenost zmanjšala zaradi kritik na račun avtoritarizma in gozdnih požarov.