Zakaj menim, da gre za absurd? Država je zaradi neustreznega usklajevanja pokojnin z rastjo plač in življenjskih stroškov upokojence prikrajšala za 7,2 odstotka pokojnin. Upokojenci smatrajo, da gre za posojilo, ki ga je država vzela pri njih za sanacijo zgrešenih politik v preteklosti. Težava nastopi, ko malo pogledamo poteze prejšnje vlade SMC in sedanje LMŠ. Gre namreč že za peto po vrsti olajšav najbolje plačanih v Sloveniji. Tukaj pa nastopi trenutek tragedije, saj vlada kljub svojim neporavnanim desetletnim obveznostim (posojilo) do upokojencev vehementno deli bombončke nekaj tisočim privilegiranih.

Vse naše vlade delujejo izrazito neoliberalno, ko v konkretnem primeru zanemarjajo 620.000 upokojencev in nagrajujejo izbrano elito. Pri tem njihovo zatrjevanje, da gre za najproduktivnejše ljudi v naši družbi, ne zdrži, ker razvojni inženirji pri nas še zdaleč ne dosegajo takšnih plačnih razredov, ki so v tem primeru nagrajeni, in to že petič po vrsti. Gre, enostavno povedano, za menedžerske plače in plače članov uprav.

Kakšna je morala takšnih dejanj oziroma njihovih nosilcev? Če takšen primer ravnanja do upnikov prevedemo na navadnega državljana, bi to pomenilo, da te nekdo, ki ti že deset let dolguje velik znesek, ignorira, istočasno pa sebi kupi drag avto, si privošči eksotične počitnice, pa še prizidek k hiši si zgradi. Kako bi potem poimenovali takšnega človeka drugače kot prevarant, zmuzne in tako dalje? Takšna pa je tudi naša politika, ki skrbi predvsem zase in ob tem izkorišča ves narod. Nekaj tisoč privilegiranih je nad vsem narodom.

Tako kot si je že SMC na čelu s Cerarjem popolnoma uničila ugled, gre po isti poti tudi Šarčeva vlada. To je neoliberalizem, kjer ne deluje pravna država za velike ribe, mali pa so tarče do svojega tragičnega konca.

Gorazd Cuznar, Črnomelj