Z zmago proti Salzburgu s 3:2 so se nogometaši Napolija povzpeli na prvo mesto skupine E, sploh prvič, odkar nastopajo v ligi prvakov, pa imajo po polovici odigranega skupinskega dela na računu sedem točk. Za moštvo iz Kampanje je svoj 115. in 116. gol dosegel Dries Mertens in na lestvici najboljših klubskih strelcev preskočil Diega Maradono. Od Belgijca je zdaj boljši le še Slovak Marek Hamšik, ki se je za sinje modre med strelce vpisal 121-krat.

A dosežek 32-letnika je ostal v senci nove izvrstne predstave mladega zvezdnika avstrijskega prvaka Erlinga Brauta Haalanda. Mladenič je za Salzburžane dosegel oba zadetka in po Karimu Benzemaju postal prvi najstnik, ki je mrežo tekmecev zatresel na uvodnih treh tekmah lige prvakov. Napadalec je že pri šestih golih in v nasprotju z vsemi pričakovanji kraljuje na lestvici najboljših strelcev tekmovanja. S številkami devetnajstletnika se ne moreta kosati niti najboljša nogometaša 21. stoletja Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Za primerjavo: Argentinec je na prvi zadetek v ligi prvakov čakal pet tekem, svojega šestega pa vpisal komaj na 17. obračunu, medtem ko je Portugalec za šest golov potreboval še 15 tekem več od svojega rivala iz Barcelone.

Odkar je 194 centimetrov visoki Norvežan januarja iz Moldeja prestopil v Salzburg za pet milijonov evrov, je na 18 tekmah za rdeče bike zabil že 21 golov in prispeval pet asistenc. A nase je resneje opozoril že letošnjega maja na svetovnem prvenstvu do 20 let, ko je norveška vrsta ponižala Honduras z 12:0, sam pa je k odmevni zmagi prispeval neverjetnih devet zadetkov.

»Postal bo eden najboljših napadalcev na svetu,« je po tekmi lige prvakov proti Gentu, na kateri je Haalannd pri starosti 19 let in 52 dni vpisal hat-trick, zatrdil branilec Salzburga Maximilian Wöber. V izjemne strelske sposobnosti napadalca pa ne verjamejo le njegovi soigralci, temveč je o njih prepričan tudi Haaland sam. Ko ga je pred časom novinar norveške televizije povprašal po vzornikih, mu je napadalec z nasmeškom odvrnil: »Sam sebi sem največji vzornik. No, če moram odgovoriti, bi rekel, da je to Zlatan Ibrahimović. Je Skandinavec in nekdo ga mora naslediti.«

Za enega najobetavnejših nogometašev na svetu se po vse boljših predstavah zanima vse več klubov. V svojih vrstah ga menda hočeta tako Juventus kot Manchester City, a želja mladeniča je, da nekoč obleče dres padlega velikana angleškega nogometa Leedsa Uniteda. »Sanjam o tem, da osvojim naslov državnega prvaka z Leedsom,« je pred dvema letoma razkril Erling Braut Haaland.

Njegova želja se morda sliši manj nenavadno, če vemo, da se je leta 2000 rodil prav v Leedsu, za tamkajšnji klub pa je nastopal njegov oče Alf-Inge. Šestinštiridesetletnik je igral na položaju defenzivnega vezista in za Norveško vpisal 34 nastopov, v svoji karieri pa igral tudi za Nottingham Forest in Manchester City. V dresu slednjega se je leta 2001 na mestnem derbiju z Manchester Unitedom zapletel v hud incident s kapetanom rdečih vragov Royem Keanom, ki je namerno poškodoval njegovo desno koleno. »Manchester United resnično sovražim, njegovih igralcev pa ne prenesem,« priznava Alf-Inge.

Z njim se Erling Braut težko strinja. Med trenerje, ki jih najbolj ceni, namreč uvršča prav zdajšnjega stratega in nekdanjega igralca Uniteda Oleja Gunnarja Solskjaerja, s katerim je sodeloval pri Moldeju. »Solskjaer je imel ogromen vpliv na moje življenje. Je eden od razlogov, da sem tu, kjer sem. Je izvrsten človek in trener,« pravi prvi strelec lige prvakov.