Ameriška pevka Lizzo je leta 2017 izdala skladbo Truth Hurts, ki sprva ni bila deležna pretirane pozornosti, s časom pa je postala priljubljena na mobilni aplikaciji tiktok, kjer uporabniki delijo kratke videoposnetke z glasbeno podlago. Pozneje se je skladba pojavila še v Netflixovem filmu Someone Great in dve leti po izidu pristala na vrhu Billboardove lestvice singlov, kjer je zdaj že sedem tednov.

A z uspehom pridejo tudi težave. Lizzo namreč očitajo, da je pesem plagiat, še posebej zato, ker se začne s stavkom »Pravkar sem naredila test DNK, izkazalo se je, da sem 100-odstotno tista prasica« (I just took a DNA test/ Turns out I’m 100 percent that bitch). Britanska glasbenica Mina Lioness namreč trdi, da si je besedilo izmislila ona, kot dokaz pa je predložila svoj zapis na twitterju iz februarja 2017, torej še preden je bila skladba izdana.

Glasbenica je na dejstvo sicer opozorila šele junija letos, ko je Lizzo želela uvodna verza oziroma frazo »100 % that bitch« tudi avtorsko zaščititi. Lizzo je trdila, da je frazo zasledila na nekem memeju na instagramu in da z Mininim zapisom na twitterju ni seznanjena.

Oktobra letos sta nato Justin in Jeremiah Raisen na instagramu objavila, da verz izvira iz demo posnetka za skladbo Healthy, ki sta jo napisala skupaj z Lizzo in še nekaterimi drugimi avtorji, ter dodala, da so idejo za besedilo dobili prav v omenjenem zapisu na twitterju.

Soavtorstvo skladbe so ta teden končno priznali avtorici tvita, Mini Lioness. Ta se je na novico odzvala z zapisom na twitterju: »Pravkar sem naredila test DNK, izkazalo se je, da sem podpisana pod skladbo na vrhu Billboardove lestvice.« Ob tem se je zahvalila pevki Lizzo in njenim menedžerjem za ukrepanje.

S tem pa spor še ni razrešen, saj želijo biti pod skladbo podpisani še nekateri drugi avtorji. Med njimi omenjena Justin in Jeremiah Raisen, ki trdita, da so deli melodije v Truth Hurts vzeti iz omenjenega demo posnetka za skladbo Healthy, ki so jo posneli aprila 2017. Spor naj bi po tihem poskušala rešiti v zadnjih dveh letih, predlagala sta 5 odstotkov za vsakega, a ju je ekipa pevke Lizzo vsakič zavrnila.

Lizzo se je v sredo zato odzvala s trditvijo, da brata Raisen nista soavtorja skladbe Truth Hurts, saj so bili med pisanjem v studiu samo ona, producent Ricky Reed in njene solze. Ob tem je omenila še zaplet z besedilom. »Avtorica zapisa na twitterju je oseba, s katero delim svoj uspeh… ne pa s tema dvema tipoma. Pika,« je ostro zaključila Lizzo.

Brata Raisen sta s prošnjo za soavtorstvo želela delež deliti tudi z avtorico tvita, a ker je vmes Lizzo ugodila avtorici tvita, ne pa njima, sta se odločila, da gresta s primerom na sodišče. Ekipa Lizzo trdi, da sta se brata odrekla kakršnim koli pravicam do skladbe Truth Hurts, a o podrobnostih bo moralo odločiti sodišče.

V vsakem primeru je skladba Truth Hurts za Lizzo prelomna, saj je kljub zapoznelemu uspehu pevko izstrelila med zvezde. Po uspehu s Truth Hurts je Lizzo prvič nastopila na festivalu Coachella, Rihanna ji je namenila stoječe ovacije po nastopu na podelitvi nagrad BET, igrala pa je tudi v filmu Prevarantke na Wall Streetu skupaj z Jennifer Lopez in Cardi B.