"Tohti je svoje življenje posvetil zavzemanju za pravice ujgurske manjšine na Kitajskem. Čeprav je bil glas zmernosti in sprave, je bil leta 2014 po montiranem sodnem procesu obsojen na dosmrtni zapor. S podelitvijo te nagrade odločno pozivamo kitajsko vlado, naj izpusti Tohtija, pozivamo k spoštovanju pravic manjšin na Kitajskem," je odločitev obrazložil Sassoli.

Slovesna podelitev nagrade bo 18. decembra v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Nekdanji profesor ekonomije na pekinški univerzi je bil leta 2014 obsojen na dosmrtno zaporno kazen zaradi "separatizma". Zahodne države in organizacije za človekove pravice so zaradi njegove obsodbe protestirale.

Tohti, ki bo v petek dopolnil 50 let, je septembra prejel še eno evropsko nagrado za človekove pravice, in sicer nagrado Vaclava Havla, ker je dal "celotnemu ujgurskemu narodu glas".

Tohti je pred aretacijo januarja 2014 ustanovil in vodil spletno stran UighurOnline, na kateri so objavljali prispevke o družbenih vprašanjih v ujgurščini in kitajščini.

Veljal je za zmeren glas, ki je opozarjal na etnične napetosti v avtonomni pokrajini Xinjiang na vzhodu Kitajske, kjer živi muslimanska manjšina Ujguri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizacije za človekove pravice trdijo, da so kitajske oblasti v taborišča za prevzgojo v Xinjiangu zaprle več kot milijon Ujgurov in pripadnikov drugih muslimanskih manjšin.

Po navedbah organizacije Human Rights Watch so oblasti v tej pokrajini prav tako vzpostavile obsežen nadzorni sistem, ki vključuje kamere za prepoznavo obraza, iskalce brezžičnih omrežij in obiske na domu.