V Veliki Britaniji za eno najprestižnejših uvrstitev na glasbenih lestvicah velja tista, ki se zgodi na božični teden. Tako imenovana Christmas Number One (božična številka ena) je pomemben del otoške popularne kulture, ne nazadnje je to ena od zgodb v romantični komediji Pravzaprav ljubezen. Tako ni čudno, da boksarski prvak in novinec v ameriški rokoborbi WWE Tyson Fury s svojim izletom v glasbo cilja prav na najvišje mesto.

Tyson Fury je namreč te dni na svojih družbenih omrežjih razkril, da z nekdanjim članom zasedbe Take That Robbiejem Williamsom snemata novo skladbo z naslovom Bad Sharon. Kljub ne ravno božičnemu naslovu naj bi imela skladba zelo božično tematiko, saj govori o službeni zabavi v pisarni, v kateri se je spilo nekoliko preveč alkohola. Čeprav niti boksar niti pop zvezdnik verjetno nista bila na veliko pisarniških zabavah, stavnice že napovedujejo, da se bosta zlahka uvrstila na vrh glasbenih lestvic.

Britanska zabavljača v Las Vegasu

Pevec, ki je sicer bolj nogometni navdušenec in je tudi igral v popzvezdniški nogometni reprezentanci Anglije, in boksar sicer oba prihajata iz Velike Britanije, spoznala pa sta se v ameriškem Las Vegasu. Robbie Williams je tam namreč rezidenčni pevec, Fury pa je imel junija tam dvoboj s Tomom Schwarzem. Williamsa je pred spopadom povabil v svojo garderobo, kamor pa je Williams že prišel z idejo za sodelovanje. Boksarja je namreč večkrat slišal peti po njegovih bojih, zato je vedel, da zna peti, Fury pa je prošnjo za sodelovanje takoj sprejel. Njuna skladba bo izšla 22. novembra.

Tyson Fury, znan tudi kot Gypsy King, je očitno rojen zabavljač. Po dvoboju, pred katerim sta se spoznala z Williamsom, je občinstvo zabaval s prepevanjem skladbe Aerosmith I Don't Want to Miss a Thing, po izenačenem spopadu z Deontayjem Wilderjem pa je na novinarski konferenci zapel skladbo American Pie. Nedavno se je odločil, da se pridruži rokoborcem v ligi WWE, ki slovi po tem, da so bolj kot rokoborba v ospredju scenarij, kostumi in seveda zabava, te dni pa bo izdal tudi avtobiografijo.

Šport in glasba

Čeprav se te dni v Veliki Britaniji številni šalijo, da so vstopili v vzporedno vesolje, saj se jim kombinacija pop zvezde in boksarja v božični skladbi ne zdi ravno običajna, pa prehodi med športom in glasbo niso tako nenavadni niti redki. Že v svetu boksa Tyson Fury še zdaleč ni edini pevec. Filipinski boksar in aktualni senator na Filipinih Manny Pacquiao je na primer poleg športne, politične in televizijske kariere posnel dva albuma in nekaj singlov, boksar Oscar de la Hoya pa je bil s svojim albumom celo nominiran za grammyja.

V svetovni popularni kulturi je sicer najbolj znan primer vsestranskega igralca verjetno teniški igralec John McEnroe. Ta je po upokojitvi v tenisu svojo kariero nadaljeval v glasbenem svetu. Leta 1994 se je namreč ločil tako od tenisa kot od takratne žene Tatum O'Neal, hčerke igralca Ryana O'Neala, in se odločil, da bo postal profesionalni glasbenik. Kitaro naj bi ga naučila igrati prijatelja Eddie Van Halen in Eric Clapton, v času ločitvenega postopka pa je McEnroe ustanovil skupino The Johnny Smyth Band, v kateri je pel, igral kitaro in pisal skladbe. Čeprav je skupina precej nastopala, je bilo splošno mnenje, da McEnroe ne zna peti. Skupino je razpustil leta 1997, tik preden bi morali izdati prvi album. To je bilo tudi leto, ko se je poročil s Patty Smyth, glasbenico, ki si sicer fonetično deli ime z botro punka, sama pa je bila pevka skupine Scandal.

V NBA so predvsem raperji

Kompatibilna pa je očitno povezava med športom in rapom, še posebno košarko, saj je ameriška profesionalna liga h glasbeni sceni prispevala tudi nekaj raperjev. Košarkar z relativno vidno glasbeno kariero je na primer Shaquille O'Neal, ki je izdal kar pet studijskih albumov, gostoval na skladbi 2 Bad Michaela Jacksona, dirigiral orkestru v Bostonu, veliko pa se je posvečal tudi didžejanju in letos poleti nastopil na Hrvaškem, na plaži Zrće. Svoj raperski album sta izdala tudi Kobe Bryant in Tony Parker.

Pri nas se prehodi med športom in glasbo dogajajo predvsem v smučarskem svetu, kjer je temelje položil Jure Košir s svojim Rap Teamom. Osemindvajset let pozneje mu je sledila Tina Maze s sicer ne ravno rapersko obarvano skladbo My Way Is My Decision.