Malezija je ena največjih proizvajalk palmovega olja. Letno proizvodnja tega najbolj priljubljenega rastlinskega olja na svetu v tej državi nanese na 19,5 milijona ton. Tolikšne količine pa ne pridejo brez okoljskega davka. Kmetje s sežigom ogromnih površin gozda pridobivajo nove plantažne površine, kar poleg uničevanja gozda in habitata za živali v atmosfero sprošča tudi ogromne količine ogljikovega dioksida. Med živalmi, ki so na črni piki plantažarjev, so tudi svinjski makaki. Na slednje pogosto streljajo, saj jih obravnavajo kot škodljivce, Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN) pa jih uvršča na seznam ranljivih vrst. O domnevni škodljivosti makakov so se pred časom želeli prepričati tudi malezijski znanstveniki. Zato so se med letoma 2016 in 2018 lotili raziskave in bili presenečeni, da so makaki v resnici bistveno bolj koristni kot škodljivi za proizvodnjo palmovega olja.

Raziskava pravi, da makaki poškodujejo okoli 0,54 odstotka pridelka. Izpostavlja pa, da hkrati preprečujejo bistveno več škode, ki jo na pridelkih pustijo druge živali. Za svinjske makake se je doslej domnevalo, da se prehranjujejo predvsem s sadjem ter občasno s plazilci in pticami. Raziskovalci pa so med svojim opazovanjem ugotovili, da zelo radi lovijo in jedo tudi podgane.

Predavateljica zoologije na malezijski univerzi Sains Malaysia Nadine Ruppert pravi, da jo je ugotovitev, da makaki lovijo relativno velike glodavce presenetila. Še bolj pa, da pojedo tolikšne količine mesa. Med raziskavo so namreč ugotovili, da je vsaka od opazovanih skupin, s povprečno 44 makaki na skupino, ubila okoli 3000 podgan na leto. Ker so podgane odgovorne za škodo na okoli 10 odstotkih pridelka palmovega olja, so znanstveniki prepričani, da bi morali plantažarji makake obravnavati kot zaveznike pri odganjanju škodljivcev in ne kot škodljivce. Avtorji raziskave zato upajo, da bodo njihove ugotovitve pripomogle k prenehanju ubijanja makakov.