Festivalno dvorano bo prihodnjo nedeljo, 3. novembra, preplavil zvok godal. In če je na lanskem Velikem gala koncertu Godalkanje v ospredje stopila srbska glasba s kolom, bo letošnja osrednja tema Balfolk, oziroma v grobem prevodu »plesi sveta«. Ti imajo korenine v Franciji, Italiji in Belgiji, Balfolk pa je razcvet doživel v zadnjem desetletju, ko se je na mestnih trgih začelo dobivati na stotine plesalcev in glasbenikov, kjer so igrali in plesali plese v paru (mazurke, skotiš, valček), plese v krogu (circle circassian, chapelloise, bourree) in plese v vrsti (andro, hanter dro).

Osrednji gost letošnjega Godalkanja bo belgijski multižanrski violinist Wouter Vandenabeele ob spremljavi Jeroena Knapena na kitari. Wouter je ustanovitelj festivala Fiddlers on the move v belgijskem mestu Ghent, kamor prihajajo mentorji in znanja željni iz vse Evrope. Poleg tega poučuje različne violinske stile, vodi delavnice po celem svetu in igra v mednarodnih zasedbah, kot so Tamala, Olla Vogala, Ghent Folk Violin Project …

Poleg njega in Barje Drnovšek, mentorice Godalkanja za Balfolk, bo nastopila tudi najstniška zasedba najbolj entuziastičnih Godalkarjev, ki se jih je oprijelo ime Slovenian Fiddle Gang. Posebni gostje bodo še skupina švedskih učencev in učiteljev, ki poleg violin igrajo tudi švedski ljudski inštrument ‘nyckelharpo’.

Brez plesa ni Balfolka

Ker so osnovni koraki balfolk plesov večinoma tako enostavni, da se jih lahko nauči vsak, bo tik pred koncertom na licu mesta organizirana krajša delavnica plesov. Vodila jo bo Mija Koderman, ki je zaslužna, da so ‘plesi sveta’ sploh prestopili slovenske meje.

Godalkanje je celoletni program godalne igre, ki dopolnjuje ali nadgrajuje že pridobljeno znanje sodelujočega 'učenca'. Pionir in glavni mentor Godalkanja je akademski in ljudski glasbenik Bojan Cvetrežnik, ki je v devetih letih Godalkanja k sodelovanju privabil mnogo vrhunskih strokovnjakov za različne godalne stile iz različnih držav. Vsako leto v programih Godalkanja sicer sodeluje množica otrok, mladostnikov, akademskih glasbenikov in študentov, 'študijsko leto' pa se tradicionalno 'zaključuje' novembra v Festivalni dvorani. 

Godalkanje temelji na prizadevanjih za integracijo znanja evropskih tradicionalnih violinskih stilov (folk glasba) s klasično glasbo in improvizacijo. Nadgrajuje klasično znanje, pridobljeno v glasbenih šolah, z uvajanjem in predstavljanjem različnih glasbenih žanrov in glasbene improvizacije.