Dogajanje, zaradi katerega sta ta teden na zatožno klop celjskega sodišča morala sesti brata Darko in Mario Nikolić, oba nekdanja policista, doma iz Velenja, ki zdaj živita v Švici, sega skoraj desetletje nazaj. Njuni takratni kolegi so ju na podlagi številnih prikritih preiskovalnih ukrepov aretirali sredi maja 2013. Sumili so ju zlorabe položaja, ker naj bi velenjske »dilerje« izsiljevala z obljubami, da v zameno za denar kazenskih ovadb, ki naj bi že bile spisane proti njim, ne bosta posredovala naprej.

Od tistih, ki so se pečali s prepovedano drogo, sta torej, tako obtožba, jemala podkupnine in skrbela predvsem za lasten žep, kar jima je dobro uspevalo tudi zato, ker sta dobro poznala velenjsko podzemlje. Posel jima je cvetel od leta 2010 pa vse do 2013, ko so ju aretirali. Že lani sta brata prvič sedla na zatožno klop. Ker pa je od zadnje obravnave minilo skoraj eno leto, se je ta teden sojenje začelo znova.

4000 evrov za molk

Tožilka Lucija Helbl vsakemu od bratov Nikolić očita po dve kaznivi dejanji zlorabe položaja, Darku pa še nedovoljeno posedovanje streliva. Konkretno naj bi Mario od enega od preprodajalcev droge, ki naj bi mu zasegli hašiš, zahteval 1500 evrov v zameno za to, da kazenske ovadbe, ki naj bi bile proti njemu že spisane, ne bodo posredovane naprej, nekdo drug pa naj bi mu v zameno za molk izročil 900 evrov. Darko Nikolić naj bi za opustitev uradnih postopkov od enega od prekupčevalcev skupaj prejel kar 4000 evrov, spet drugi naj bi mu mesečno za to, da ga ni prijavil, izročil dvakrat po 300 in enkrat 500 evrov.

Ob tem naj bi Darku v hišni preiskavi zasegli še 60 različnih nabojev, ki sodijo med prepovedano orožje. Brata Nikolić se na sodišču nista hotela zagovarjati, sodnici sta le prebrala vnaprej pripravljen pisni zagovor, prav tako nista hotela odgovarjati na vprašanja. Krivdo pa sta zavrnila.

Darko je dejal, da so vsi očitki konstrukt nekega Predraga E., ki naj bi o obeh bratih veliko vedel in naj bi hotel trgovati z informacijami. »Pred pekarno Presta v Velenju nama je grozil, da bova v 14 dneh ostala brez policijske značke,« je v zagovoru še dejal Darko Nikolić.

Da sta kot policista razpolagala z veliko informacijami, ki so služile operativi, je v pisnem zagovoru potrdil tudi Mario Nikolić. In še, da se jima je Predrag E. želel maščevati, ker je hotel pridobiti licenco za varnostnika, a se je zataknilo pri potrdilu o nekaznovanosti. Prosil ju je, če mu ga lahko priskrbita, v nasprotnem pa da ju bo uničil. Ko je sodnica Marijana Topolovec Dolinšek v nadaljevanju zaslišala še pričo Emila M., je ta dejal, da ga je Mario Nikolić izsiljeval, pri čemer ga je tudi posnel. Prav ta 15-minutni posnetek je sodišče tudi predvajalo, saj sodnica ni sledila predlogu obrambe na predobravnavnem naroku, da se ga izloči. Oškodovanec je izsiljevanje posnel kar z ročno uro, a je izredno slabo posnet in se slabo sliši. Se je pa dalo razbrati, da mu je obtoženi postavil rok, do katerega naj mu prinese denar.

Sodnica je do naslednje obravnave odredila, da strokovnjaki pripravijo prepis posnetka.