Pred dnevi je direktorica Slovenske filharmonije Marjetica Mahne sprožila postopek razrešitve svojega pomočnika za umetniško vodenje orkestra Klemna Hvale, Hvala pa je odstopil tudi s položaja umetniškega vodje Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije (KGO SF), ki je sicer samostojno delujoče društvo, ki ga s filharmonijo veže le ime.

Prisiljen v odstop?

Kot kaže, so ga v odstop pravzaprav prisilili (nekateri) člani KGO SF, saj naj bi v zadnjih dveh letih odtujil najmanj 50.000 evrov, in sicer tako, da naj bi denar z društvenega računa prenakazoval na svojega. Gre za sredstva, ki so jih zaslužili s koncertno dejavnostjo, jih prejeli od sponzorjev in donatorjev, pa tudi za javna sredstva, ki so jih dobili prek razpisov ministrstva za kulturo in MOL. Člani ansambla naj bi na to postali pozorni, ko letos več mesecev niso prejeli nobenega honorarja, čeprav so veliko nastopali.

Zakoniti zastopnik KGO SF Boris Šinigoj, sicer tudi nekdanji dolgoletni direktor Slovenske filharmonije, nam je potrdil, da so zoper Hvalo vložili kazensko ovadbo: »Prišel sem do spoznanja, da ni druge poti, saj bi bil v primeru, da bi to storil kdo drug, kot pooblaščeni zastopnik sokriv.« Šinigoj je v tej zgodbi tudi osebno prizadet, saj je Hvali povsem zaupal, tako pri umetniškem vodenju kot vodenju financ. Potrdil je, da so sprožili postopek zoper še enega člana, Oliverja Dizdarevića, »vendar njegov domnevni prekršek nima kriminalnega podstata«.

O podrobnostih, kam je odtekal denar, Šinigoj ni želel govoriti, po naših informacijah pa naj bi Hvala društveni denar zapravljal za nočno življenje, potovanja, celo za nakup tiskalnikov in računalnikov za kriptorudarjenje. Nesmotrno naj bi ravnal tudi z denarjem za naročila novih del komponistom, ki jih sicer KGO SF redno izvaja in za to prejema sredstva ministrstva za kulturo.

»Z ovadbo nisem seznanjen. Ne z zneskom ne za kakšno obdobje gre,« pojasnjuje Klemen Hvala. »Od leta 2003 skrbim za delovanje društva popolnoma sam. S prijavami na razpise, pridobivanjem sponzorjev in prodajo koncertov sem za delovanje društva in ansambla zagotovil vsa finančna sredstva, razen nekaj manjših donacij. Za društvo in ansambel opravljam ves čas tudi vse druge naloge, potrebne za uspešno delovanje ansambla. Denarja nisem 'prenakazal', temveč sem izdajal račune za storitve, tako kot drugi člani društva, ter plačeval stroške za reprezentanco, koprodukcije, službene poti.« Povedal je še, da zastopnik Šinigoj zagotovo nima podpore večine članov ansambla, saj nekateri menijo, da vse izvira iz njunega osebnega spora, in tudi, da »že ves čas krši zakon, saj bi moral za vse ključne zadeve pridobiti podporo večine članov društva, ki je v obdobju reorganizacije. S svojim ravnanjem povzroča ansamblu in meni veliko škodo.«

Direktorica si ni premislila

Marjetica Mahne, direktorica Slovenske filharmonije, ki je pred dnevi zoper Hvalo, ki umetniško vodi tudi orkester SF, sprožila postopek razrešitve, o kazenski ovadbi ne ve ničesar, »a zaradi težav pri delu s Klemnom Hvalo svoje odločitve, da ga razrešim, ne bom spreminjala, kajti težave se še stopnjujejo. Pri dokončanju umetniškega programa orkestra za prihodnje leto in sezono imamo velike težave. Postopek razrešitve še poteka, ker iščem njegovega naslednika. Opravila sem že nekaj razgovorov s potencialnimi kandidati.«

Zagotovila je, da Hvala ni imel neposrednega dostopa do sredstev javnega zavoda, »vse izdatke sem odredila in podpisala sama«. Potrdila pa je, da je »marsikatero stvar zasnoval brez uskladitve z mano, nekatere zadeve pa celo brez moje vednosti«.

Njegova razrešitev je delno povezana tudi z njegovim delom v KGO SF, je povedala, saj gre po njenem mnenju za konflikt interesov: KGO SF je bil njegov glavni delodajalec in vir dohodkov, zato svojega dela v SF ni več ustrezno opravljal. »Priprava umetniškega programa orkestra ne pomeni samo ideje, ampak tudi njeno realizacijo. Hude pomanjkljivosti so se pokazale tudi pri delu z orkestrom,« je še povedala direktorica. Glede očitkov na račun Klemna Hvale se je te dni opredelil tudi orkester SF, in izkazalo se je, da ne uživa več večinske podpore.