»Na spletni strani agencije Robinzon sem izvedel, kako bi lahko pridobil slovensko državljanstvo – tako, da bi tu izpeljal večji gospodarski projekt. Želel sem si državljanstva EU, poskušal sem že na Cipru, kjer imam svoje podjetje. Slovenija pa se mi je zdela še bolj primerna, saj bi svoje posle iz Italije lahko enostavno preselil sem. Nič se mi ni zdelo sumljivo. A naknadno se je izkazalo, da gre za goljufijo, in tako sem izgubil 190.000 evrov,« je na ljubljanskem sodišču razložil Andrey K., eden od štirih ruskih premožnežev, ki so plačali precej denarja, da bi postali slovenski državljani. A iz tega ni bilo nič, saj jih je naokoli prinesla 44-letna slovenska državljanka ukrajinskega rodu Anžela Poluektova. Tako vsaj trdi tožilstvo – ona vso krivdo zavrača.

Janouskova je Poluektova?

Poleg omenjenega so bili žrtve goljufije še zakonca Oleg in Alena S. ter Igor G., skupaj so izgubili več kot 463.000 evrov. Vsi so se obrnili na moskovsko družbo Robinzon Property in direktorici Marii G. za pridobitev slovenskega državljanstva, povezanega z investiranjem v naše gospodarstvo, posredovali vso potrebno dokumentacijo. Povezala jih je z Aleno Janousek, ki da jim bo pri tem na kraju samem, torej v Sloveniji, pomagala. Toda Alena naj bi bila v resnici Anžela Poluektova, ki se je predstavljala z izmišljenim imenom in ponarejeno osebno izkaznico, pod tem imenom je ustanovila tudi družbo Alena svet in prek nje poslovala.

Andrey K. ji je lani izročil 15.000 evrov predujma za urejanje dokumentacije, potem pa po njenih navodilih pri nas odprl še bančni račun in nanj nakazal 100.000 evrov. Pooblastil jo je za informacije o stanju na računu, za korespondenco med njim in banko in tako dalje. Ona pa njega za uporabo njenega sefa, kamor je položil 75.000 evrov gotovine kot garancijo za plačilo pridobitve državljanstva. Nekaj mesecev pozneje je ugotovil, da sta tako račun kot sef prazna. Izkazalo se je, da je ženska, ki jo je poznal kot Janouskovo, vložila lažno elektronsko izvršbo na podlagi verodostojne listine na njegov transakcijski račun (trdila je, da ji ni plačal dobavljenega blaga in storitev, čeprav v resnici nista imela sklenjene nobene poslovne pogodbe) in na podlagi pravnomočnih in izvršljivih sklepov je bil denar prenakazan na Alena svet. Sklep o izvršbi je bil Andreyu K. poslan na ljubljanski naslov, ki ga je »Janouskova« navedla ob vložitvi prošnje za državljanstvo in na katerem seveda ni živela. Na pošti ga je prevzela na podlagi ponarejenega pooblastila.

Morda je bila nečakinja

Poluektova trdi, da oškodovancev ne pozna in da ni goljufala. Dopušča pa možnost, da je to storila njena nečakinja iz Ukrajine, s katero naj bi si bili zelo podobni. A ji tožilstvo ne verjame, tudi zato, ker so pri njej doma našli lasuljo in očala, ki naj bi ju uporabljala ob stikih z oškodovanci. Maria G. trdi, da z goljufijami ni povezana. Danes so zaslišali rusko državljanko Olgo S., ki živi v Ljubljani in ki je bila zraven pri nekaterih srečanjih z Rusi. Po besedah Marie G. naj bi ji ona predstavila »Aleno«. Olga S. je potrdila, da je prevajalka za njene stranke, da bi jo seznanila z »Aleno«, pa zanikala. Spomnila se je sestanka med Mario G., Andreyem K. in »Janouskovo«, ki pa po njenem nikakor ni Poluektova. Slednjo sicer pozna, sta sosedi, družita se ob kavi, a to je vse. Glede sestanka je bila zelo skrivnostna. Rekla je, da je prevajala dokumente iz slovenščine v ruščino. »Andrey K. mi je takrat rekel, da bom 'pospravljena', če bom preveč govorila oziroma če bom napačno prevajala,« je izjavila in dodala, da se zato boji za svoje življenje in življenje svojih sorodnikov v Rusiji.

Sojenje se bo nadaljevalo novembra, ko naj bi zaslišali tudi zakonca S. in obtoženkino nečakinjo.