Severni Makedonci bodo šli na predčasne parlamentarne volitve 12. aprila, so sklenili v Skopju po velikem razočaranju, ki ga je prinesel izostanek povabila k začetku pristopnih pogajanj z Evropsko unijo na nedavnem vrhu. »Smo žrtve zgodovinske napake EU. Sem razočaran in jezen ter vem, da enako čuti ves narod,« je rekel premier Zoran Zaev, ki je politično gledano ogromno tvegal za sklenitev kompromisa z Grčijo o imenu države in drugih vprašanjih, kar naj bi državi odprlo pot v EU in Nato. Zaradi zaprtih evropskih vrat bi lahko sledil tudi politični obrat v državi. Ankete kažejo, da ima desna nacionalistična VMRO-DPMNE pred Socialdemokrati Zorana Zaeva šest odstotnih točk prednosti.

Glede vstopanja Severne Makedonije v zvezo Nato je generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg dejal, da ni ogroženo, le ratifikacije pristopnega protokola je še treba končati. Nekako vizionarske so se torej pokazale napovedi nekaterih makedonskih politikov pred časom, da brez posredovanja ZDA in odprtih vrat Nata dogovora z Grčijo nikoli ne bi sklenili, saj da je Evropa bolj nepredvidljiva.

Na Francijo, ki je označena za glavnega krivca za zaprta evropska vrata Skopju in tudi Tirani, letijo kritike tudi od drugod. V grški stranki Siriza, ki je bila na čelu vlade v času sklepanja dogovora s Skopjem, francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu očitajo, da je zanemaril interes na Balkanu in se raje šel tekmovanje z Nemčijo. Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je vprašal, kako naj zdaj Srbija verjame evropskim obljubam. Njemu dogajanje sicer morda pride tudi prav, saj je prav zdaj tarča pritiskov, naj ne sklene prostotrgovinskega sporazuma z evrazijsko gospodarsko unijo, kjer ima glavno besedo Rusija. Macrona kritizirajo tudi v Rimu. Premier Giuseppe Conte je dejal, da je naredil veliko napako z zaprtjem vrat Tirani in Skopju. Dejal pa je tudi, da bo že na srečanju zunanjih ministrov članic EU prihodnji mesec znova predlagal, da se da začetek pogajanj z obema državama spet uvrsti na dnevni red. ba