V nenapovedanem nadzoru, ki so ga na Sovi opravili ob 14.30, so poleg Tonina sodelovali še člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Jerca Korče (LMŠ), Matjaž Nemec (SD), Janez Janša (SDS), Žan Mahnič (SDS), Simonovič (DeSUS) in Zmago Jelinčič (SNS), je Tonin navedel na Twitterju. Potrdil je tudi, da so ob 9.30 opravili napovedan nadzor v zvezi s kadrovanjem na Sovi.

Podrobnosti Tonin ne razkriva, prav tako vsebinskih izjav o nadzoru ne daje večina članov parlamentarne komisije.

Simonovič pa je za STA že pojasnil, da je posebno skupino, ki je dopoldne opravila nadzor na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), zaradi obveznosti v DZ zapustil še pred zaključkom pogovorov oz. nadzora. V času, ko je bil prisoten, pa so govorili o zaposlitvi sorodnice Novakove na Sovi, torej kdaj in kako je bila zaposlena. "Tam sem bil do točke, ko je Tonin povedal, da bi želeli videti dokumentacijo," je dejal Simonovič.

Po njegovih navedbah je pri nadzoru sodelovalo pet članov Knovsa. Iz vrst koalicije še poslanka LMŠ Jerca Korče, iz opozicijskih vrst pa predsednik komisije Tonin, poslanec SDS Žan Mahnič in poslanec SNS Zmago Jelinčič.

Tonin izjav glede nadzora za zdaj ne daje, prav tako ne v LMŠ. Da so opravili nadzor na Sovi, je potrdil tudi Mahnič, ki pa prav tako ne daje izjav o vsebini, saj so se tako dogovorili. Preverjali pa so to, kar je Tonin že napovedal, je dodal Mahnič. V četrtek je sicer napovedal, da bodo ta teden na agenciji ponovili nadzor v zvezi z zakonitostjo zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca ter preverili tudi zakonitost zaposlitve sorodnice Novakove.

Tonin bo sprožil ponoven nadzor zaposlitve Šarčeve znanke

Po Simonovičevih besedah jim je Tonin danes pojasnil, da bo sprožil ponoven nadzor zaposlitve Šarčeve znanke. Ali se je to dejansko danes zgodilo, pa za zdaj ni znano.

Prav ta zaposlitev na Sovi je v zadnjih tednih razgrela politično ozračje in odnose med Sovo ter parlamentarno komisijo. Knovs je na Sovi opravil nadzor že 1. oktobra, ko je zahteval podatke o zaposlovanju v času vlade Marjana Šarca. A Sova mu ne želi predati podatkov, ki se nanašajo na konkretne kadrovske zadeve, ker po njihovem prepričanju komisija nima pristojnosti za tak nadzor. Mnenja o tem so sicer različna, tudi Tonin na podlagi nekaterih pravnih mnenj ocenjuje nasprotno.

Član Knovsa iz vrst SD Matjaž Nemec, ki se sicer današnjega nadzora ni udeležil, pa je na vprašanje pravilnosti takšnega nadzora Knovsa na Sovi odgovoril: "Če tega ne bi počeli člani Knovsa, tega ne bi počel nihče v naši državi." Knovs je po njegovem mnenju pristojen za to, da izvaja nadzor pri določenih institucijah, gotovo tudi glede zaposlovanja.

Sicer pa Nemec obžaluje, da je dogajanje v zvezi s tem na očeh javnosti že 14 dni. Sprašuje se, ali je "cena res tako visoka" za tako majhen problem, kot ga on pri tem vidi.

Jelinčič je na vprašanje že drugega nadzora Knovsa na Sovi v tako kratkem času danes ocenil, da gredo pri tem v "čudne sfere in se to naj ne bi delalo". "Več kot govorimo o Knovsu, bolj kot drezamo noter, bolj delamo uslugo tujcem, v največji meri Hrvatom. Oni to izkoriščajo," je opozoril Jelinčič.