Na seji preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnih zlorab v sodnih postopkih zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja so člani sprejeli dva sklepa, in sicer o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj in dokazni sklep. V okviru prvega bo komisija za potrebe svojega dela od različnih organov zahtevala posredovanje dokumentacije, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik komisije Žan Mahnič (SDS).

Od Policijske uprave Maribor bodo tako zahtevali vso dokumentacijo v zvezi z operativno obdelavo v zadevi Kras, od Informacijskega pooblaščenca dokumentacijo v zvezi z zaključki in ugotovitvami inšpekcijskih nadzorov, ki jih je opravil od leta 2013, od Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in od urada za preprečevanje pranja denarja pa vso dokumentacijo, ki se nanaša na Kanglerja.

Dokazni sklep pa med drugim vsebuje vpogled v gradivo, ki ga je na ponedeljkovo sejo komisije dostavil Kangler, in zaslišanje več prič. Med njimi bodo avtor knjige Županov boj Zoran Šarič, nekdanji mariborski podžupan Željko Vogrin in nekatere pravniki, med njimi Ciril Ribičič.

Prav tako bo komisija na zaslišanje povabila nekatere bivše poslance, in sicer Rudolfa Mogeta, Jožefa Jerovška in Franca Pukšiča. "Gre za bivše člane komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, katerih vlogo je v ponedeljek na preiskovalni komisiji predstavil Franc Kangler," je pojasnil.

Prav tako bodo pričali nekdanji Kanglerjevi ožji sodelavci na občini, ki so bili po Mahničevih besedah "s strani organov pregona, s strani kriminalistov, deležni pritiskov, da morajo povedati kaj obremenilnega proti Francu Kanglerju".

Zaslišanje bodo nadaljevali v ponedeljek

Dokazni sklep obenem predvideva zaslišanje nekdanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, nekdanjega premierja, danes zunanjega ministra Mira Cerarja, nekdanjega predsednika KPK Gorana Klemenčiča in njegovega namestnika Darka Stareta ter Aleksandra Geršovnika, Marjana Fanka in Zlatka Krajnca s policije.

Komisija bo po Mahničevi napovedi zaslišanja nadaljevala v ponedeljek, seznam pa še dopolnjujejo.

Ob tem se je Mahnič dotaknil ponedeljkovega zaslišanja Kanglerja in poudaril, da je bil nad Kanglerjevimi besedami zelo šokiran. "Če je vse to res, potem lahko rečem, da mi je jasno, zakaj želi pravosodje ustaviti to preiskovalno komisijo," je pojasnil.

Ustavno sodišče bo sicer ravno v četrtek na seji obravnavalo zahtevo Sodnega sveta za oceno ustavnosti zakona o parlamentarni preiskavi in poslovnika o parlamentarni preiskavi. Prav tako bodo ustavni sodniki preučili pobudo vrhovnega državnega tožilstva za oceno ustavnosti zakona o parlamentarni preiskavi ter pobudo in ustavno pritožbo zoper akt o odreditvi parlamentarne preiskave v zadevi Kangler.