»To je bila napaka, kar sem bolj neposredno povedal tudi voditeljem,« je v zvezi z odločitvijo glede Severne Makedonije in Albanije poudaril Tusk v svojem zadnjem govoru pred Evropskim parlamentom. Dodal je, da zdaj upa na prave odločitve glede pristopnega procesa pred vrhom v Zagrebu prihodnje leto.

»To je zelo težka napaka, ker zadeva državi v srce in ker ustvarja vtis, da ne držimo obljub,« pa je bil oster Juncker, ki prav tako kot Tusk zaključuje mandat.

Da so voditelji prejšnji teden naredili napako, ker niso odobrili začetka pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo, se je strinjalo tudi več sodelujočih v razpravi.

»Vprašanje je, ali na Zahodni Balkan uvažamo stabilnost ali jo izvažamo,« je tako dejal vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber. Poudaril je, da sta državi naredili vse, kar sta morali, ena je celo spremenila svoje ime. »Moramo se potruditi, da jim damo pozitivno perspektivo,« je menil.

Dacian Ciolos (Renew) je izrazil prepričanje, da mora biti širitev v srcu unije. »Vrata EU moramo pustiti odprta,« je poudaril. Menil je še, da mora biti EU motor reform. »Ne moremo zahtevati od držav, da sprejmejo reforme brez da jim ponudimo jasno ambicijo,« je še dejal.

»Jasno nam je, da ni v interesu nikogar, ne državljanov Severne Makedonije in Albanije, ne evropskih državljanov, če te države pustimo zunaj,« pa je dejal Philippe Lamberts iz vrst Zelenih. Odločitev je označil za »neumno napako« Evropskega sveta.

Martin Schirdewan iz skupine levice (GUE/NGL) pa je opozoril, da je odločitev z vrha že povzročila vladno krizo v Skopju.