Britanski poslanci bodo o predlogu zakona o ločitvenem sporazumu, besedilo katerega je dolgo 110 strani, prvič glasovali že danes, predvidoma okrog 20. ure. Po pisanju britanskega BBC vse kaže, da bi lahko poslanci na tem glasovanju zakon podprli, kar bi bila simbolna zmaga za Johnsona.

Ne kaže pa mu tako dobro pri odločanju, ki je predvideno za tem. Gre za glasovanje o predlogu časovnice, ki za obravnavo zakona v spodnjem domu parlamenta predvideva tri dni. Do četrtka naj bi predlog tam zaključil svojo pot in romal v zgornji dom, lordsko zbornico.

Iz parlamenta, sploh iz opozicijskih vrst, je namreč slišati ostre kritike, da tako ne bi imeli na voljo dovolj časa za preučitev implementacijske zakonodaje.

Tudi če bi se obe glasovanji iztekli v prid vladi, bi lahko poslanci nato v nadaljevanju postopka poskušali na predlog vezati različna dopolnila. Ta naj bi glede na pričakovanja vključevala poskuse za ohranitev tesnejše povezave z EU prek carinske unije in za izvedbo drugega referenduma o brexitu.

Poslanci imajo danes pred sabo zakon o ločitvenem dogovoru, ker Johnsonu na glasovanju v soboto ni uspelo doseči potrditve dogovora, ki so ga pogajalci Velike Britanije in EU dosegli tik pred tem. Namesto tega je parlament namreč podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje.

Johnson je bil tako v skladu z zakonom primoran zaprositi za podaljšanje izstopnega roka. S strani Bruslja uradnega odgovora glede tega še ni bilo. Kot je danes sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, o tem potekajo pogovori, odločitev pa naj bi bila sprejeta v prihodnjih dneh.