Bliža se konec sezone v ženskem tenisu. Najboljša osmerica na svetu bo od 27. oktobra do 3. novembra tekmovala na sklepnem mastersu v Shenzhenu, ki bo gostitelj do leta 2028. Kot zadnja si je nastop na Kitajskem s turnirsko zmago v Moskvi zagotovila Švicarka Belinda Benčič. Pet dni pred njo si je Ukrajinka Elina Svitolina priborila priložnost, da bo lahko branila lansko lovoriko. Na Kitajskem si bodo 14 milijonov ameriških dolarjev nagradnega sklada razdelile še: Čehinja Petra Kvitova, Japonka Naomi Osaka, Romunka Simona Halep, Avstralka Bianca Andreescu, Čehinja Karolina Pliškova in številka ena svetovnega tenisa Asleigh Barty. Avstralka bo po Shenzenu odpotovala v Perth, kjer bo 9. in 10. novembra finale pokala federacij med Avstralijo in Francijo. Danes je tekmice v pokalu federacij prihodnje leto dobila tudi Slovenija. V 1. evroafriški skupini se bo februarja merila s Srbijo, Poljsko, Švedsko, Turčijo in domačinom Luksemburgom.

Najmočnejša moška turnirja v tem tednu potekata na Dunaju in v Baslu. V Švici Roger Federer naskakuje že deseto lovoriko na najmočnejšem domačem turnirju. Od leta 2006, ko je Federer zmagal prvič, do letos so v Baslu poleg Švicarja zmagali le Srb Novak Đoković (2009), Argentinec Juan Martin del Potro (2012 in 2013) in Hrvat Marin Čilić (2016). Federer je branjenje lovorike začel s prepričljivo zmago s 6:2, 6:1 proti Nemcu Petru Gojowczyku. Omenjeni dvoboj je bil že 1500. na serijah ATP, dosegel pa je 1232. zmago. Na večni lestvici največ odigranih dvobojev je na prvem mestu Američan Jimmy Connors s 1556 odigranimi tekmami.

Na Dunaju je danes Aljaž Bedene, ki je uspešno prestal kvalifikacijska nastopa, odigral dvoboj prvega kroga. Argentinec Guido Pella (20. na svetu) si proti najboljšemu slovenskemu igralcu v dveh nizih ni priigral niti ene priložnosti za odvzem servisa, Bedene pa je bil boljši s 6:4, 6:4. Ljubljančan se bo v drugem krogu pomeril proti Francozu Gillesu Simonu. Oba medsebojna dvoboja doslej je dobil Bedene, zadnjega prejšnji mesec na trdi podlagi v Metzu, kjer je bil boljši s 7:6 (9), 6:2.

Največ medijske pozornosti si je v zadnjem tednu priboril Andy Murray. Škot je osvojil turnir v Antwerpnu, kjer je bil v finalu v treh nizih boljši od Švicarja Stana Wawrinke ter dvignil pokal po 960 dneh. Po lovoriki se je 32-letni Murray pošalil na račun vse številnejše družine. »Odkar sem se v zadnjih letih posvečal vrnitvi po poškodbi, sem krepko povečal družino. Pričakujem že tretjega otroka. Vsi trije otroci bodo stari manj kot štiri leta. Čas je, da se spet bolj posvetim igranju tenisa,« pravi Andy Murray. Škot je je na svetovni lestvici napredoval za 116 mest in je trenutno 127. igralec sveta. Na sklepnem mastersu najboljše osmerice v Londonu, ki bo od 10. do 17. novembra, Škot ne bo tekmoval, je pa kljub temu razveselil domačo javnost. Potrdil je namreč, da se bo z Veliko Britanijo boril za lovoriko v spremenjenem formatu Davisovega pokala. Selektor Leon Smith je v reprezentanco Velike Britanije poklical še Dana Evansa ter dvojico Jamie Murray-Neal Skupski, za petega člana reprezentance pa se bosta borila Kyle Edmund in Cameron Norrie.