Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je potrdil, da delajo vse, da bi bil t.i. sporazum prve faze na papirju zapisan do omenjenega vrha, ob tem pa priznal, da jih čaka še kar nekaj dela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je znano, sta državi ta mesec dosegli pomemben preboj in sklenili prvo fazo pogajanj. Delni dogovor vključuje zavezo Pekinga k večjim nakupom ameriških kmetijskih proizvodov, pa tudi vprašanja intelektualne lastnine, finančnih storitev in valut.

Trump je v ponedeljek pojasnil, da je Kitajska že okrepila nakupe.

Pozitivni signali prihajajo tudi s Kitajske. Namestnik ministra za zunanje zadeve Le Yucheng je na obrambnem forumu v Pekingu poudaril, da si želijo, da bi odnosi z ZDA temeljili na usklajevanju, sodelovanju in stabilnosti.

»Ne odobravamo taktike vihtenja taktirke nad carinami ob vsaki priložnosti in uporabe maksimalnega pritiska na Kitajsko,« je dejal. »Ta praksa predstavlja starodobno razmišljanje in ne bo delovala,« je prepričan.

Na drugi strani pa je ameriški minister za trgovino Wilbur Ross za Fox Business v ponedeljek dejal, da si Washington želi dogovora, a mora biti ta pravi, zato ni nujno, da je pripravljen in podpisan v novembru. Izpostavil je še, da jih resnično delo še čaka v pogajanjih za drugo in tretjo fazo trgovinskega sporazuma.

Med drugim ostaja odprto vprašanje carin. ZDA minuli teden sicer niso zvišale carin na 250 milijard dolarjev uvoza s Kitajske s 25 na 30 odstotkov, a vse ostale doslej uvedene carine, ki sta jih državi druga proti drugi uvedli na več sto milijard dolarjev blagovne menjave, so ostale v veljavi.