Dosedanji kanadski premier Justin Trudeau je na parlamentarnih volitvah nekako le obdržal oblast. Njegova Liberalna stranka je dobila 157 od 338 sedežev, tako da bo lahko še štiri leta ostal premier ob podpori manjše stranke, kar bi lahko bili socialdemokrati ali separatisti iz Quebeca. V govoru po prvih rezultatih je obljubil, da bo nadaljeval boj proti podnebnim spremembam in proti nasilju s strelnim orožjem.

Konservativci, ki so vladali v letih 2006–2015, so zmagali v 121 volilnih okrajih in dobili toliko poslancev, separatisti iz Quebeca v 32, socialdemokrati pa v 24. V resnici je Trudeauju k zmagi pomagala razporeditev volilnih okrajev, saj so konservativci dobili vsega skupaj 34,4 odstotka vseh glasov, liberalci pa 33,1 odstotka. Torej se je Trudeauju izplačalo, da ni izpolnil predvolilne obljube iz leta 2015 o volilni reformi, ki naj bi odpravila britanski enokrožni večinski sistem.

Manjše zlo

Čeprav so liberalci izgubili absolutno večino, je bilo mogoče po objavi prvih rezultatov pri Trudeauju razbrati veliko olajšanje. V resnici se je v tednih pred volitvami zdelo, da bo zaradi več škandalov izgubil oblast. Letos ga je tako njegova nekdanja pravosodna ministrica obtožila, da je zahteval od nje, naj doseže opustitev preiskave proti podjetju iz Quebeca SNC-Lavalin, ki je pred leti podkupovalo družino Moamerja Gadafija in druge odgovorne v njegovem režimu za pridobitev milijarde evrov vrednih poslov v Libiji.

Morda je res, da pošteni poslovneži ne morejo biti uspešni, toda Trudeau je obljubljal, da bo drugačen od dosedanjih politikov. Pred nekaj tedni, torej sredi volilne kampanje, pa so prišli na dan posnetki, ki ga kažejo, kako se je v mladosti in tudi pozneje našemil v temnopoltega, kar pomeni po severnoameriških standardih, da se je norčeval iz druge rase. To pa je postavilo pod vprašaj iskrenost njegovega boja proti rasizmu.

V zadnjih mesecih ga je podpirala samo še tretjina volilcev, kar je dvakrat manj kot v prvem letu njegovega vladanja. Mnogi Kanadčani so zdaj zanj glasovali samo zato, ker so menili, da bi bil vsak drug na čelu vlade slabši. Kanada je imela v času Trudeaujevega prvega mandata solidno gospodarsko rast, saj je šlo dobro ZDA, njenemu najpomembnejšemu gospodarskemu partnerju. Trudeau pa se lahko pohvali, da je prepričal Trumpa, da ni uvedel carin na kanadsko jeklo in aluminij. Sicer mu je zdaj Trump takoj čestital za zmago.

Korektni konservativci

Del svoje karizmatičnosti Justin Trudeau črpa tudi iz tega, da je sin Pierra Trudeauja, kanadskega premierja v letih 1968–1984. Nekaj glasov pa mu je gotovo priskrbela tudi podpora Baracke Obame.

Vsekakor so sedanje volitve poraz za 40-letnega voditelja konservativcev Andrewa Scheerja, ki ni dovolj izkoristil Trudeaujevih škandalov. Obljubljal je predvsem znižanje davkov. Scheerju pa je treba priznati, da za nabiranje političnih točk ni demagoško napadal razmeroma strpne Trudeaujeve migrantske politike. Stranka skrajnega desničarja Maxima Bernierja, ki v marsičem posnema Donalda Trumpa, je dobila komaj 1,6 odstotka glasov in ne bo imela poslancev.