Proces o izročitvi Assangea ZDA se bo nadaljeval februarja prihodnje leto, kot je bilo načrtovano, saj je sodnica Vanessa Baraitser zavrnila zahtevo njegovih odvetnikov za trimesečno preložitev, da bi imeli več časa za pripravo na sojenje.

Za 19. december je določila nov narok za zaslišanje, ki bo potekal pred glavno obravnavo v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA februarja prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

48-letni Avstralec se je na sodišču v Westminstru, ki je obravnavalo časovnico zaslišanj pred glavno obravnavo o izročitvi ZDA, pojavil sveže obrit, oblečen v moder pulover, belo srajco in modro jakno.

Assange se je na zaslišanju zdel zmeden, zdelo se je, da se težko spomni svojega rojstva, na koncu obravnave pa je sodnici sporočil, da ne razume, kaj se je zgodilo. Pritožil se je tudi nad pogoje pridržanja v londonskem zaporu Belmarsh na jugovzhodu Londona, poroča AFP.

"Ne morem dostopati do svojih objav, zelo težko je karkoli narediti, ti ljudje pa imajo neomejene vire, imajo nepošteno prednost," je dejal s komaj slišnim glasom.

ZDA od Veliki Britanije zahtevajo izročitev 48-letnega Assangea, ki ga Washington med drugim obtožuje izdaje vladnih skrivnosti. Glavno zaslišanje v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA je v Veliki Britaniji predvidno naslednje leto; začelo naj bi se 25. februarja.

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi 175 let zapora.