Izjemen zmagovalni niz Liverpoola, ki je trajal kar 17 prvenstvenih tekem, je bil naposled prekinjen v devetem krogu premier lige. Angleški podprvaki so proti svojemu največjemu tekmecu Manchestru Unitedu v gosteh zgolj remizirali (1:1), pa čeprav so bili precej boljši tekmec na igrišču. Od zadnjih sedmih obračunov med angleškima velikanoma je bil ta že peti, ki se je končal z neodločenim izidom, sploh prvič po letu 2001 pa se je zgodilo, da sta se na derbiju med strelce pri obeh moštvih vpisala angleška nogometaša. Po domačem vodstvu, za katero je poskrbel Marcus Rashford, je goste pred porazom v 85. minuti rešil rezervist Adam Lallana, za katerega je bil to prvi prvenstveni zadetek po tekmi proti Middlesbroughu maja 2017.

Aktualni evropski prvaki so postali pravi specialisti za doseganje golov v končnicah, saj so jih od začetka lanske sezone v zadnjih 15 minutah prvenstvenih obračunov dosegli že 28. Kljub temu je bilo nezadovoljstvo v njihovem taboru po tekmi precejšnje. Krivec je bil glavni sodnik Martin Atkinson, ki je kljub predhodnemu prekršku nad gostujočim napadalcem Divockom Origijem in ogledu videoposnetka priznal gol gostiteljem, v nadaljevanju pa Liverpoolu zaradi igranja z roko razveljavil še izenačujoči zadetek Sadia Maneja.

»Zame je bil prekršek nad Origijem zelo očiten, a gospod Atkinson ni prekinil igre. Prav tako smo dosegli gol, ki je bil nato razveljavljen. Vse se je zarotilo proti nam. Kljub temu nismo izgubili, kar je ne nazadnje tudi v redu,« je bil kritičen trener Liverpoola Jürgen Klopp, ki tako ostaja brez prvenstvene zmage proti stanovskemu kolegu na klopi rdečih vragov Oleju Gunnarju Solskjaeru. Norvežan in Nemec sta se doslej pomerila dvakrat, obakrat pa se je dvoboj končal z remijem. »Ni govora. Pa saj to ni košarka,« je namigovanja, da je bil zadetek njegovega moštva dosežen neregularno, ovrgel Ole Gunnar Solskjaer.

Real prvo mesto prepustil Barceloni

Kljub remiju Liverpool ostaja vodilna ekipa angleškega prvenstva, saj ima pred drugouvrščenim Manchestrom Cityjem še vedno šest točk prednosti. Je pa zato vodilno mesto na ligaški razpredelnici v Španiji Barceloni prepustil Real Madrid. Ta je na gostovanju pri Mallorci klonil z 0:1 in vpisal prvi prvenstveni poraz v sezoni. Po tekmi se je kritik naposlušal trener kraljevega kluba Zinedine Zidane, čigar prihodnost na klopi moštva je vse bolj negotova.

Statistika Reala je po vrnitvi Francoza v špansko prestolnico daleč od blesteče oziroma je celo slabša od tiste, ki jo je imel njegov predhodnik Santiago Solari. Zidane je od marca dobil le polovico prvenstvenih dvobojev, saj je na dvajsetih tekmah zabeležil 10 zmag, pet remijev in pet porazov. Na lestvici trenerjev, ki so Real vodili od sezone 2009/2010 dalje, se je od njega slabše odrezal le še nekdanji španski selektor Julen Lopetegui, ki je dobil vsega 40 odstotkov tekem.

Težav, ki pestijo moštvo na začetku sezone, ni malo in jih je mogoče najti tako v napadu kot obrambi. Tudi po več kot letu dni po odhoda Cristiana Ronalda Madridčani težko dosegajo zadetke, saj so jih na zadnjih enajstih tekmah zabili 18. Za zgrešeno investicijo se je izkazal srbski napadalec Luka Jović, ki proti Mallorci proti nasprotnikovim vratom ni sprožil niti strela, za nameček pa ostal tudi brez dotika v kazenskem prostoru tekmeca. V nič boljši formi ni vratar Thibaut Courtois, ki je ubranil le pet od zadnjih 14 poskusov proti svojim vratom.

Mediji v Španiji pod vprašaj vse bolj postavljajo tudi fizično pripravljenost igralcev. Do sredine oktobra je namreč kar šestnajsterica nogometašev utrpela 22 poškodb. Tako so včeraj že poročali, da je Zidane na izhodnih vratih Santiaga Bernabeua, vodstvo kluba pa menda v pogovorih z Josejem Mourinhem, ki je Real vodil med letoma 2010 in 2013. »Nisem zaskrbljen, a igralci bodo morali pokazati več konstantnosti v igri,« je po porazu dejal Zinedine Zidane.