Vprašanje v naslovu so si v zadnjih dneh in tednih ljubitelji košarke v Dallasu in Sloveniji zastavljali pogostokrat. Odgovor bodo dobili kmalu, saj se danes ponoči začenja 74. sezona najmočnejše košarkarske lige svetu NBA. Slovenske barve bodo to pot zastopali trije košarkarji. Že omenjeni Luka Dončić, Goran Dragić (Miami) in Vlatko Čančar (Denver). Izrazitega favorita, kot je bilo v navadi zadnja leta, to pot ni, zato mnogi napovedujejo, da bo to ena najbolj zanimivih sezon do zdaj. Po presenečenju v lanski, ko je prvič v zgodovini naslov prvaka slavil Toronto, so namreč klube zamenjali številni zvezdniki, kar je spremenilo razmerja moči v ligi.

Dragić pripravljen na drugačno vlogo

Da se znova nekoliko vrnemo k začetnemu vprašanju. Potem ko se je Luka Dončić po lanski krstni sezoni, v kateri je osvojil naziv novinca leta, bolj kot ne navajal na ligo NBA, so apetiti 20-letnega Slovenca to pot precej večji. A številni analitiki onkraj Atlantika menijo, da jih bo težko potešil. Že res, da bo imel tokrat ob sebi izjemnega Latvijca Kristapsa Porzingisa, a splošno mnenje je, da je vodstvo kluba enostavno naredilo premalo, da bi evropski dvojec obdalo z dovolj kakovostnimi »dodatki« za uvrstitev v končnico, kar je vseeno prvi cilj kluba. »Vse se vedno začne pri obrambi. Če bomo v tej prvini na visoki ravni, potem je možno vse,« sporoča Luka Dončić, ki se je s Porzingisom dobro ujel tako na parketu kot zunaj njega. Prav forma in zdravje 24-letnega Latvijca, ki se vrača po 18-mesečni odsotnosti zaradi poškodbe kolena, znata biti ključna faktorja pri željah Dallasa glede uvrstitve v končnico.

Med osem najboljših moštev na Vzhodu bi se letos moral prebiti Miami Gorana Dragića, ki mu to lani ni uspelo. Moštvo s Floride je medse privabilo Jimmyja Butlerja in se znebilo Hassana Whitesida, ki se pod vodstvom trenerja Erika Spoelstre ni znašel. 33-letni Dragić, ki bo v zadnjem letu pogodbe z Miamijem zaslužil 19,2 milijona dolarjev, se bo moral navaditi na novo vlogo, in sicer, da bo v igro prihajal s klopi. Vloga prvega organizatorja igre bo zaradi težav z desnim kolenom Ljubljančana, ki so postale stalnica in ne izginejo, pripadla Justisu Winslowu. »Leta in obraba materiala naredijo svoje. Koliko in kako dobro bom igral, bo v veliki meri odvisno od tega, kako bo na napore reagiralo koleno. Pripravljen sem na drugačno vlogo, tudi igro bom moral nekoliko spremeniti. Več bom metal z razdalje in manj prodiral pod koš. Je, kar je,« je pojasnil Goran Dragić.

Pomembna sezona pa je pred novincem v ligi NBA Vlatkom Čančarjem, saj mora na treningih napredovati in trenerju Michaelu Malonu dokazati, da si zasluži priložnost. Vodstvo Denverja v 22-letnemu Koprčanu vidi predvsem igralca, ki ima nadpovprečno košarkarsko inteligenco in višek centimetrov na položaju krila, s čimer si lahko ustvarja prednost v napadu. Če kaj, bo moral Čančar v ZDA okrepiti samozavest in se odločno podati v boj za minute na parketu. »Nase ne vršim nikakršnega pritiska. Vem, da bodo prišle tekme, ko ne bom igral. A ko bom, bom moral biti pripravljen. V prvi vrsti za igro v obrambi, v napadu pa se osredotočiti na malenkosti, kot so utekanja, iskanje prostora za neoviran met in podobno. Predvsem pa se želim v prvi sezoni veliko naučiti,« je realen Vlatko Čančar.

Vse oči uprte v Los Angeles

Delnice za naslov prvaka v letošnji sezoni sicer najvišje kotirajo obema moštvoma iz Los Angelesa. Še posebej Clippersom, ki so odličnemu jedru dodali zvezdnika Kawhija Leonarda in Paula Georgea. Lakersi bodo stavili na LeBrona Jamesa in Anthonyja Davisa, za katera pravijo, da sta najboljši dvojec v ligi NBA. Houston je Jamesu Hardnu dodal Russella Westbrooka, nevaren pa bo tudi Golden State s pridobitvijo D'Angela Russella, a izgubo Kevina Duranta, ki se je skupaj s Kyriejem Irvingom preselil k Brooklynu. Durant sicer v letošnji sezoni ne bo igral, saj okreva po operaciji ahilove tetive, zato Brooklyn ni v ožjem krogu favoritov za naslov prvaka. Na Vzhodu lahko v to kategorijo uvrstimo Milwaukee z Janisom Antetokunmpom, Philadelphio ter morda še Boston.