"Evropska komisija se mora upreti poskusu politizacije procesa vstopanja Hrvaške v schengen s strani slovenskih evroposlancev, mora ostati politično nepristranska ter na podlagi objektivnih meril sprejeti odločitev o tehnični pripravljenosti Hrvaške za vstop v schengensko območje," po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina piše v pismu, pod katero so se podpisali vsi hrvaški evropski poslanci.

Pismo je skupen odziv na nedavno pismo šestih od skupno osmih evropskih poslancev iz Slovenije, ki so Evropsko komisijo prejšnji teden pozvali, naj odločitev o pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengensko območje sprejme nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen. Ljudmila Novak (EPP/NSi), Franc Bogovič (EPP/SLS), Irena Joveva (RE/LMŠ), Klemen Grošelj (RE/LMŠ), Tanja Fajon (S&D/SD) in Milan Brglez (S&D/SD) so v skupnem pozivu poudarili, da je povsem nerazumljivo in težko sprejemljivo, da bi takšno strateško odločitev sprejela Evropska komisija, katere mandat se bo iztekel v zelo kratkem času.

"Hrvaška je izpolnila vse tehnične pogoje in v skladu s tem pričakujemo zeleno luč komisije za naš vstop v schengen," so v svojem pismu poudarili hrvaški evroposlanci. Ob tem so opozorili, da bi "morebitna preložitev zaradi političnih pritiskov in neutemeljenih sumov v tehnično in pravno pripravljenost Hrvaške za vstop v schengen škodovala verodostojnosti komisije ter zaupanju evropskih državljanov".

Hrvaški poslanci tudi izpostavljajo, da je vstop Hrvaške v schengen kot eden najpomembnejših dosežkov Evropske unije v interesu vseh strani - Hrvaške, Slovenije in celotne unije. Ob tem so v pismu zapisali, da je že generalni direktorat Evropske komisije za migracije in notranje zadeve potrdil, da je Hrvaška med letoma 2016 in 2019 izpolnila vse tehnične pogoje za vstop v schengen. Po njihovem sedanja komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja že od leta 2015 aktivno spremlja tehnično pripravljenost Hrvaške za vstop v območje schengna, zato ima absolutno legitimnost za sprejetje končne odločitve.