Številne študije so pokazale, da je prav značilen videz francoskega buldoga – majhen gobček, velike oči in štrleča ušesa – ključen dejavnik, ki vpliva na njihovo vedno večjo priljubljenost. Britanski raziskovalci z Royal Veterinary College (RVC) pa so ugotovili, da so lahko prav te telesne značilnosti povezane z nekaterimi zdravstvenimi težavami. Študija je namreč pokazala, da ima slabih 13 odstotkov psov te pasme zaradi majhnega smrčka in ploščatega obraza težave z dihanjem. Med vsemi zdravstvenimi stanji pa ima ta pasma težave tudi s kožo in kot domnevajo strokovnjaki, je to povezano prav z njihovimi značilnimi gubami na obrazu.

Bolj kot psi zahtevni lastniki

Da je tako, je potrdila tudi Nina Mitrič, veterinarska tehnica, zaposlena v specializirani trgovini za hišne ljubljenčke, kjer so minulo soboto pripravili srečanje ljubiteljev francoskih buldogov pri nas. »Odziv na povabilo je bil zagotovo nad pričakovanji, saj so prišle družine iz vseh koncev Slovenije, našteli pa smo nekaj več kot sto 'frenčijev',« pove Mitričeva in iskreno pripomni, da je pravkar izvedela, da omenjeni izraz lastnikom te pasme ne ustreza najbolje. Očitno si niso enotni tudi glede samega izvora pasme, saj obstaja veliko špekulacij, kako je nastala. Po eni različici je bil mali buldog pri Francozih doma od nekdaj, po drugi strani pa naj bi se pojavil nekje konec 18. stoletja.

A nekaj zagotovo drži: francoski buldog je izredno zahtevna pasma, čeprav so, kot pravi Mitričeva, najbolj zahtevni prav njegovi lastniki. »Ti za svojega psa zahtevajo vedno več in tudi zato smo jim danes posvetili cel dan. V kozmetičnem kotičku smo poskrbeli za striženje krempljev, lastnikom pokazali pravilno čiščenje kožnih gub. Veliko vprašanj smo dobili tudi glede prehrane, saj so francoski buldogi pogosto alergični na določeno hrano,« pove sogovornica, ki izpostavi tudi nekaj značajskih karakteristik psa, ki velja za družinsko, »kavč« pasmo. »Je predvsem družaben, prikupen in bistroumen spremljevalec za nešportne ljudi.« Skratka za ljudi, ki bodo spoštovali njegovo potrebo po počitku in lenobnem poležavanju.

Priljubljenost pasmetudi na modni brvi

S prihodom hladnejših dni se tudi pri francoskih buldogih pojavlja vprašanje, ga obleči ali ne. »Pri vseh manjših pasmah, ki postajajo bolj ali manj hišni ljubljenčki za druženje na kavču, gredo v korak s časom tudi moda in modni dodatki. Ali je smiselno psa obleči za ven ali ne, pa je težko reči. Zagotovo oblečemo psa, ki nima poddlake in ga bomo iz toplega stanovanja odpeljali na temperaturo pod 0 stopinjami Celzija,« pove Mitričeva. In ker se s popularnostjo posamezne pasme razvijajo oziroma prilagajajo tudi modni trendi, lahko zdaj lastniki francoskih buldogov kupijo plašček in pulover, ki sta telirana posebej za njih. »Gre za pasmo, ki je izredno široka v sprednjem delu in do zdaj za njih nismo imeli posebne ponudbe,« pove Sara Matušin iz trgovine Mr. pet in doda, da so prav zaradi njihove priljubljenosti ponudbo obogatili še z ovratnicami v obliki kravat in metuljčkov. »Najde pa se tudi kakšen prikupen klobuček za posebno priložnost,« pove sogovornica. Na vprašanje o trendih za letošnjo jesen in zimo pove: »Težko rečem, saj je ponudba res velika. So pa odtenki barv na oblačilih za francoske buldoge kljub vsemu bolj umirjeni, zemeljski.«

Morda za konec le še namig za tiste, ki se z nakupom omenjene pasme še spogledujete: tudi pri francoskem buldogu ne drži, da »obleka naredi psa«, saj se bo oblečen ali ne še vedno slinil, smrčal in spuščal neprijetne vetrove.