Zato sprašujem gospoda Matevža Krivica: je morebitno laganje ustavnega sodnika – Krivic namreč tudi sam v sozvočju z ustavnim sodnikom Klemnom Jakličem poimenuje izjave sodnika Accetta glede odnosa z Mirom Cerarjem in njegovo stranko laganje, zavajanje in ne drugače, na primer, da je bila izjava morda nenatančna, presplošna, in ji tako že a priori natakne nemoralni predznak – večji razlog za prenehanje te odgovorne in častne funkcije kot drugo nesprejemljivo vedenje ustavnih sodnikov? In bolj verjamete besedam Klemna Jakliča o laganju, se opravičujem, njegovim dokazom ali »dokazom«, kot besedam predsednika ustavnega sodišča (US)? Zanima me, ali bi po vašem mnenju potem moral odstopiti še predsednik US Rajko Knez, če vas in javnosti ne bo prepričal s »protidokazi«? Kajti on se je odločno postavil Accettu v bran, kot veste. Ne verjamete tudi evropskemu poslancu Milanu Brglezu, ki je na RTV Slovenija izjavil, da Accetto ni aktivno sodeloval pri pisanju programa stranke? Morda pa gre pri vsem skupaj samo za nesporazum in bi bilo treba definirati pojem, kaj pomeni aktivno sodelovanje? To laž, da je Accetto odločal v prid Mira Cerarja in stranke SMC, so poudarjali Janševi mediji. Ali je o tem pisal in govoril tudi Jaklič, ne morem vedeti.

Hipotetično bi lahko sodnik Accetto, če se ne bi izločil, ko bi se moral, in odločal politično (namesto strokovno), škodoval v posameznem primeru. »To je huda nepravilnost, ki je nezdružljiva z vlogo ustavnega sojenja v svobodni demokratični družbi,« pravi Klemen Jaklič. Se strinjam z njegovimi besedami, ne pa z njegovim ravnanjem. Tudi sam bi se že kdaj moral izločiti, kot berem, pa se ni, poleg tega s svojim vedenjem škoduje ustavnemu sodišču v celoti, njegovemu delovanju, odnosom med sodniki in ugledu ustanove in ne nazadnje tudi vsem nam. Je to združljivo z vlogo, ki jo opravlja? Mislim, da ne. Zato sem prepričana, da se ni primerno pogovarjati samo o sodniku Accettu, ampak bi se morali o vseh ustavnih sodnikih z Jakličem na čelu in imeti za vse enake vatle. Če bo moral odstopiti Accetto, bi moral tudi Jaklič.

Dogajanje na ustavnem sodišču, odmevi v medijih in v javnosti me malo spominjajo na Kozlovsko sodbo v Višnji Gori. In kje vidim rešitev? Politika bi morala že zdavnaj umakniti svoje roke z ustavnega sodišča in nalogo prepustiti sodnemu svetu. Naj sodni svet izvoli ustavne sodnike izključno po strokovnih in osebnostnih merilih.

Polona Jamnik, Bled