Protesti se v Kataloniji nadaljujejo tudi danes, še dodatno jih je spodbudil obisk Sancheza v Barceloni. Protestniki, ki mu po poročanju tujih tiskovnih agencij med drugim očitajo zlorabo policijske sile, so ga izžvižgali pred stavbo španske policije v Barceloni in vzklikali "svoboda političnim zapornikom".

Sanchez je bil danes v Kataloniji prvič po odločitvi španskega vrhovnega sodišča, ki je prejšnji ponedeljek devet nekdanjih katalonskih voditeljev obsodilo na visoke zaporne kazni zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 in ki je sprožila množične proteste. V petek se je na ulicah Barcelone v znak nasprotovanja sodbi zbralo več kot pol milijona ljudi. Zaradi nemirov je zdravstveno oskrbo doslej potrebovalo 579 ljudi, štirje so oslepeli na eno oko.

Torra, ki je konec tedna oblasti v Madridu pozval k "brezpogojnim pogajanjem", je pred današnjim Sanchezovim obiskom v katalonski prestolnici izrazil željo in pripravljenost na pogovore "brez postavljanja kakršnih koli pogojev", poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News.

Sanchhez in Torra komunicirata zgolj prek odprtih pisem

Izrazil je tudi obžalovanje, da Sanchez doslej z njim ni bil pripravljen govoriti po telefonu. "Kot veste, sem vas v zadnjem tednu dvakrat poklical in obakrat niste bili pripravljeni sprejeti mojega klica. Moram poudariti, da to ni pozitiven znak za pripravljenost k dialogu," je zapisal.

Županja Barcelone Ada Colau pa je izjavila, da jo je danes poklical Sanchez in da ga je pozvala k dialogu s Torro. Če Torra in Sanchez nista pripravljena na pogovore, potem bi morala vsaj najti drugo pot za začetek "umirjanja konflikta", je dejala in se po poročanju Catalan News ponudila kot možni mediator.

Katalonska vlada je je v soboto po petih dneh nasilja na protestih oblasti v Madridu pozvala k "brezpogojnim pogajanjem" za rešitev spora v regiji. Z zahtevo po "brezpogojnih" pogajanjih si Torra prizadeva, da bi se lotili vprašanja novega referenduma o samoodločbi Kataloncev.

Španska vlada je sporočila, da je "vedno bila odprta za dialog v okviru spoštovanja zakona". Sanchez, ki s Torro komunicira le preko odprtih pisem, se s katalonskim predsednikom ne želi srečati, dokler slednji ne bo "odločno" obsodil nasilja, saj je menil, da so njegove izjave v zadnjih dneh preveč dvoumne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.