Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) je najnovejše lestvice v članski kategoriji objavila neposredno po zaključku evropskih prvenstev. Slovenski odbojkarji, ki so na nedavnem evropskem prvenstvu še drugič osvojili srebrno odličje, so v razvrstitvi pridobili eno mesto in se zdaj nahajajo na visokem sedmem mestu med 44 reprezentancami, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije. Na vrhu razpredelnice ostaja Srbija, druga je Rusija, tretja Poljska, med deseterico pa so še Francija, Italija, Belgija, Bolgarija, Nizozemska in Nemčija.

Na žensko evropsko lestvico je uvrščenih 45 reprezentanc. Slovenke se nahajajo na 21. mestu in so v primerjavi s prejšnjo razvrstitvijo izgubile eno mesto. Prve so Srbkinje, pred Italijankami in Nizozemkami, med prvo deseterico so še Turkinje, Rusinje, Nemke, Bolgarke, Poljakinje, Belgijke in Hrvatice.

Lestvica moških in ženskih reprezentanc je sicer sestavljena na podlagi uvrstitev ekip na evropskih prvenstvih leta 2017 in 2019, v evropski in svetovni ligi in na svetovnem prvenstvu 2018.

Mednarodna odbojkarska zveza pa je svetovno jakostno lestvico za moške objavila 15. oktobra. Lestvica, na kateri se nahaja 177 reprezentanc, je sestavljena na podlagi uvrstitev ekip v svetovni ligi, na olimpijskih igrah 2016 (štejejo tudi kvalifikacije) ter na podlagi svetovnega pokala 2019 in svetovnega prvenstva 2018. Slovenija na lestvici zaseda visoko 17. mesto. Na prvem mestu so sicer Brazilci, pred ZDA in Poljsko, med deseterico najboljših se nahajajo še Italija, Rusija, Argentina, Kanada, Iran, Francija in Japonska.

Na žensko svetovno lestvico, ki je sestavljena na podlagi enakih kriterijev kot moška, je uvrščenih 148 reprezentanc. Slovenke se nahajajo na 39. mestu, prve so Kitajke, pred Američankami in Srbkinjami, med prvo deseterico so še Brazilke, Rusinje, Nizozemke, Japonke, Italijanke ter odbojkarice Južne Koreje in Dominikanske republike.