Konvoj ameriških sil je prečkal reko Tigris na mejnem prehodu Fiškabur blizu meje s Turčijo.

ZDA so umik okoli 1000 ameriških vojakov s severovzhoda Sirija napovedale 13. oktobra, peti dan turške ofenzive proti kurdskim milicam v Siriji.

Že 7. oktobra so se ameriški vojaki po ukazu predsednika ZDA Donalda Trumpa umaknili z območja ob turški meji na severu Sirije, kar je odprlo pot turški ofenzivi.

V ofenzivi proti Kurdom v Siriji, ki jih Turčija obravnava kot teroriste, od četrtka sicer vlada zelo krhka prekinitev ognja, ki jo je izpogajal Washington.

Dopisnik AFP je že v nedeljo poročal o konvoju 70 oklepnikov z ameriškimi zastavami, ki je v spremstvu helikopterjev peljal mimo sirskega mesta Tal Tamr.

Po navedbah sirskega observatorija za človekove pravice je šlo za konvoj, ki je zapustil vojaško oporišče Sarin južno od mesta Kobane ob meji s Turčijo, namenjen pa naj bi bil proti vzhodu.

V minulem tednu so ameriške sile izpraznile še tri druga oporišča v Siriji, vključno z oporiščema v strateško pomembnem mestu Manbiž in v bližini Kobaneja.

V Iraku imajo ZDA trenutno 5200 vojakov, ki so del sil koalicije proti skrajni skupini Islamska država. Njihova navzočnost v Iraku je sicer sporna in več političnih strank ter šiitskih milic zahteva njihov odhod.