Izkop Francovih ostankov iz veličastnega mavzoleja v t. i. Dolini padlih, kakih 50 kilometrov od Madrida, je posledica sodbe vrhovnega sodišča, ki je prejšnji mesec zavrnilo niz pritožb svojcev pokojnega diktatorja, ki so skušali to dejanje ustaviti.

Francove posmrtne ostanke bodo po izkopu pokopali na pokopališču Mingorrubio El Pardo, ob posmrtnih ostankih njegove soproge, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je danes sporočila pravosodna ministrica Dolores Delgado, bo izkop in vnovični pokop potekal v zasebnosti Francovih svojcev.

Aktualna socialistična vlada se je Francove posmrtne ostanke odločila preseliti, ker namerava Dolino padlih preoblikovati v prostor narodne sprave.

Vlada s premierjem Pedrom Sanchezom na čelu si je to zastavila kot eno prednostnih nalog, saj ne želi, da bi Španija še naprej poveličevala diktatorja.

Njegov veličastni mavzolej, ki ga krasi 150 metrov visok križ, je redno privabljal privržence skrajne desnice. Mavzolej je dal Franco postaviti sam, prvotno pa je bil namenjen njegovim padlim sopotnikom v državljanski vojni. Med drugim so ga gradili politični zaporniki.

Izkop Francovih posmrtnih ostankov je razdelil špansko javno mnenje, v katerem še vedno ni soglasja glede njegove diktature. Poleg tega se bo zgodil v času zaostrenih političnih napetosti pred parlamentarnimi volitvami 10. novembra.

Franco je Španiji s trdo roko vladal od konce španske državljanske vojne leta 1939 do svoje smrti 1975.