V indijski šoli v zvezni državi Karnataka so poskusno uvedli sistem za preprečevanje prepisovanja učencev med opravljanjem pisnega preverjanja znanja. Ko so fotografije revolucionarnega prijema prišle v javnost, pa se je vodstvo šole znašlo v vrtincu javnega obsojanja. Prepisovanje so namreč želeli preprečiti tako, da so si učenci na glave namestili kartonaste škatle z izrezanimi luknjami za oči oziroma obraz.

Eksperiment je v javnost prišel po zaslugi fotografij nekega šolskega uslužbenca, ki jih je objavil na splet, vodstvo šole pa se je na val kritik odzvalo z opravičilom ter ministrstvu za izobraževanje poslalo pisno obrazložitev eksperimenta. Vodstvo šole je ob tem zagotovilo, da učenci niso bili prisiljeni v uporabo škatel ter da so nekateri preizkus znanja opravili brez kartonastih »čelad«. Od 72 sodelujočih šolarjev naj bi škatle uporabilo 56, o tem pa so predhodno obvestili tudi njihove starše, ki so morali dati privoljenje v sodelovanje otroka v eksperimentu. Pojasnili so še, da so učenci s seboj prinesli lastne škatle in da so jih mnogi sneli po 15 ali 30 minutah, učitelji pa so ostale prosili, naj snamejo škatle, pred iztekom ene ure uporabe.

Po poročanju CNN so se na šoli za nenavaden ukrep odločili, ker se soočajo z velikim razmahom prepisovanja oziroma goljufanja med opravljanjem preverjanja znanja. To naj bi deloma spodbudili hudi pritiski po dobrih šolskih rezultatih. Zaradi teh pritiskov naj bi si v začetku tega leta, po prejetju rezultatov preverjanja znanja, življenje vzelo kar 19 indijskih učencev.