Več časopisov po vsej Avstraliji je danes izšla s počrnjenim besedilom naslovnice in oznako »zaupno«, s čimer želijo opozoriti na po njihovem mnenju slabo zaščito svobode medijev s strani vlade. Istočasno so zagnali kampanjo, v kateri zahtevajo spremembo zakonodaje, ki med drugim predvideva kazni za žvižgače.

V enotni kampanji, naslovljeni z »vaša pravica vedeti«, se je povezalo 19 medijskih organizacij in novinarskih sindikatov, čeprav so nekateri med njimi stari tekmeci. Časopis The Sydney Morning Herald je denimo pozval k »zakonodajnim spremembam, ki bi ustavile prikrivanje informacij«, časopis The Australian pa je pisal o »napadih na pravice novinarjev«.

Kampanjo so sprožile junijske preiskave policije v pisarni javne medijske družbe Australian Broadcasting Corporation (ABC) in na domu novinarja medijske organizacije News Corp Australia.

Izvedli naj bi jih v povezavi s člankoma, ki sta temeljila na navedbah žvižgačev. Eden je zadeval obtožbe vojnih zločinov, drugi pa domnevni poskus vladne agencije, da bi vohunila za avstralskimi državljani, piše britanski BBC.

V povezavi z uhajanjem informacij je bil obtožen nekdanji odvetnik vojske, pregon pa naj bi grozil tudi več novinarjem.

Kampanja poziva k šestim zakonodajnim spremembam, vključno s sistemom, ki bi omejil označevanje dokumentov z oznako "zaupno", in s pravico do izpodbijanja naloga za preiskavo. Po navedbah združenih medijev je bilo namreč v zadnjih 20 letih sprejetih prek 60 zakonov, ki omejujejo novinarsko svobodo in predvidevajo kazni za žvižgače.

»Avstralija bi lahko postala najbolj prikrivajoča demokracija na svetu,« je v izjavi ocenil direktor ABC David Anderson. Vodilni predstavnik skupine News Corp Australia Michael Miller pa je tvitnil, da bi se morali Avstralci vprašati: »Kaj poskušajo skriti pred nami?«.

Enotna kampanja na spletni strani navaja nekaj primerov prikrivanja podatkov, ki jih očitajo vladi. Med drugim gre za nepripravljenost, da bi delili seznam domov za ostarele, ki imajo zgodovino zlorab, domnevne načrte vlade za nadzor državljanov in domnevno prodajo avstralske zemlje tujim silam, na spletni strani povzema Deutsche Welle.

Avstralski premier Scott Morrison je v nedeljo dejal, da je svoboda medijev pomembna za demokracijo, a da je treba upoštevati tudi »pravno državo«. »To vključuje mene ali kateregakoli novinarja ali kogarkoli drugega,« je dejal.