Poveljnik SDF Mazlum Abdi je v soboto dejal, da se bodo kurdske sile umaknile iz 120-kilometrskega območja ob turški južni meji takoj, ko bodo lahko odšli iz Ras al Aina, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Območje naj bi se raztezalo do 30 kilometrov v Sirijo, kamor želi Turčija namestiti begunce, ki naj bi potem predstavljali tamponsko območje med sirskimi in turškimi Kurdi.

Turško obrambno ministrstvo je v izjavi sporočilo, da je 55 vozil vstopilo v Ras al Ain, 86 pa jih je nato zapustilo mesto v smeri proti Tal Tamru na jugu. Prav tako je sporočilo, da naj bi kurdske sile ubile enega turškega vojaka blizu mesta Tal Abijad.

Poročevalec AFP je v Ras al Ainu videl vsaj 50 vozil, vključno z reševalnimi, kako zapuščajo mestno bolnišnico. Kmalu po njihovem odhodu je tam izbruhnil požar.

Evakuacija iz mesta se dogaja dan po tem, ko so od tam odpeljali ranjence in tudi trupla.

Kljub prekinitvi ognja je turška vojska v petek na severovzhodu Sirije izvedla letalske napade na položaje Kurdov, pri čemer je bilo ubitih 11 ljudi, vključno s sedmimi civilisti, je v soboto sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Turčija je v četrtek po pogovorih ameriškega podpredsednika Mika Pencea s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankari pristala na petdnevno prekinitev ofenzive na severovzhodu Sirije, če se bodo kurdske sile umaknile z "varnega območja" ob meji. Prekinitev ognja je začela veljati v četrtek zvečer, iztekla pa se bo v torek. Ankara je napovedala, da bo takrat nadaljevala ofenzivo, če Kurdi ne bodo spoštovali dogovora.