Osemdesetletni španski alpinist Carlos Soria je letos že desetič zaman poskušal osvojiti Daulagiri, sedmo najvišjo goro na svetu. Lani in predlani je Belo goro osvajal v pomladni sezoni in obakrat se je moral obrniti le sto metrov pod vrhom gore. Od leta 1990 je Soria preplezal dvanajst od štirinajstih osemtisočakov, deset od njih po tem, ko je dopolnil 60 let. S svojim trinajstim osemtisočakom nima sreče: letos se je spopadal z njim od zgodnjega septembra, vendar je moral sredi oktobra zaradi obilice snega in orkanskega vetra, tako kot dva ducata alpinistov iz drugih odprav, odnehati na 3. višinskem taboru. Španec, ki nima sponzorja in si vzpone financira iz svojih prihrankov, je odločen, da se na Daulagiri še vrne in stopi na vrh. Potem mora splezati le še na Šišapangmo.

V letošnji jeseni je na Daulagiriju tako uspelo v začetku oktobra izkoristiti kratkotrajno vremensko okno in v globokem snegu doseči vrh gore le šesterici gornikov: brez pomoči dodatnega kisika sta prišla na vrh Čilenec Juan Pablo Mohr in Katalonec Sergi Mingote, ki poskuša 14x8000 uresničiti v tisočih dneh (za zdaj ima v žepu sedem osemtisočakov v 444 dneh). Na vrh so se vzpeli tudi trije šerpe: Lakpa Temba, Phurtenzi in Sanu, ki je postal 42. gornik (in tretji Nepalec) z vsemi osvojenimi osemtisočaki. Šesti jesenski osvajalec je bil Bolgar Atanas Skatov, ekolog in vegan.

Se bo odlomil serak?

Na najvišji gori sveta je bila jesen do konca neusmiljena, saj ni na vrh Everesta uspelo priti nobenemu alpinistu. Za to ni bil kriv le pozen monsun, ki je na nepalski strani gore nasul sneg in veter, ampak še bolj ogromen ledeni odlom (serak) kakšnih tisoč metrov nad ledenikom Khumbu, na katerem je postavljen bazni tabor pod Everestom. Grožnja, da lahko odlom kadar koli zgrmi v globino, je odprave drugo za drugo prepričala v opustitev poskusov vzpona. Med zadnjimi je bazni tabor zapustila poljska odprava, ki je želela opraviti vzpon na Lotse, na koncu je obupala tudi odprava poljskega alpinističnega smučarja Andrzeja Bargiela, prvega na svetu, ki je lani v celoti smučal z vrha osemtisočaka K2, letos pa je želel brez dodatnega kisika splezati na Everest in v neprekinjenem spustu smučati do vznožja gore. Španski alpinist in gorski tekač Killian Jornet, ki je predlani v petih dneh dvakrat splezal na Everest, letošnjo jesen pa je načrtoval vzpon na Lotse in Everest, je v solo vzponu tako rekoč tekel pod ledeno pastjo in se po varianti Poljske smeri iz leta 1980 vzpel do višine 8300 metrov, višje pa zaradi obilice snega ni mogel priti.

Maja 2014 je v podoru ledenega odloma na ledeniku Khumbu umrlo 16 šerp. Če se serak do aprila prihodnje leto ne bo odlomil in zgrmel po pobočju, bi to lahko resno ogrozilo pomladno sezono (množičnih) vzponov na najvišjo goro sveta in vzpon na Everest bi lahko bil mogoč le s severne, kitajske strani.

Na Čo Oju, šesto najvišjo goro sveta, se je letošnjo jesen povzpelo kar 50 gornikov (med njimi tudi 16-letna Avstralka Gabrielle Jane Kanizay, skupaj s svojo mamo Jane), absolutni jesenski rekorder pa je bil Manaslu, osma najvišja gora sveta, ki pogosto kaže tudi na pomladni trend množičnosti gornikov pri osvajanju Everesta. V septembru in oktobru se je na vrh Manasluja povzpelo krepko več kot 300, po nekaterih ocenah celo 400 gornikov.

Čakajoč na Nimsov rekord in zimski padec K2

Septembra je tako Čo Oju kot Manaslu osvojil tudi Nirmal Purja Nims, ki poskuša splezati na vseh 14 osemtisočakov v sedmih mesecih letošnje sezone. Od 23. aprila, ko je začel svoj podvig z osvojitvijo Anapurne, se je v skupno 157 dneh povzpel še na Daulagiri, Kangčendzengo, Makalu, Everest, Lotse, Nanga Parbat, Gašerbrum I, Gašerbrum II, K2 in Broad Peak. Za izpolnitev cilja mu manjka le še zadnji gorski velikan – najnižji osemtisočak, tibetanski Šišapangma, ki velja za tehnično manj zahtevno goro, nanj pa se mora povzpeti do 23. novembra. Prejšnji teden so kitajske oblasti po več kot mesec dni trajajoči negotovosti Nimsu končno izdale dovolilnico za vzpon in v teh dneh lahko pričakujemo, da bo neustavljivemu gurki uspelo doseči nov mejnik v zgodovini vzponov v velikih gorstvih.

S koncem jesenske sezone se pozornost preusmerja na decembrske alpinistične vzpone na Vinson, najvišji vrh Antarktike, in Aconcaguo, najvišji vrh Južne Amerike. Trenutno se pleza še na Kilimandžaro, najvišji vrh Afrike, in (na šesttisočake) v Ekvadorju, Boliviji in Peruju. Zaradi tradicionalnih oboroženih spopadov na Papui se plezalske odprave izogibajo Puncak Jaye (Karstensove piramide), najvišjega vrha Oceanije.

Od konca decembra do pomladnega enakonočja bo lahko zainteresirana gorniška javnost (spet) spremljala dogajanje v najvišjih gorskih stenah. Drugi najvišji vrh na svetu K2 še vedno čaka na prvi uspešen zimski vzpon. Tokrat se bo tega izziva lotil Denis Urubko, legendarni Kazahstanec z ruskim in poljskim državljanstvom, ki je brez pomoči dodatnega kisika splezal že na vse osemtisočake, opravil pa je tudi zimska vzpona na osemtisočaka Gašerbrum II in Makalu. Urubko je bil član poljske zimske odprave na K2, ki je predlani poskušala osvojiti K2, in se na koncu sam podal proti vrhu ter dosegel višino približno 7600 metrov. Letos poleti je splezal prvenstveno smer na Gašerbrum II, v letošnji zimi pa se bo lotil vzpona na K2 skupaj s kanadskim alpinistom Donom Bowiejem. Najprej želi sicer opraviti vzpon na osemtisočak Broad Peak, potem pa, če bo dovolj časa in »soplezalec pravi«, bo poskušal še s K2. To bi bil veliki finale Urubkove alpinistične kariere na osemtisoočakih, saj se namerava potem posvetiti le še skalnemu plezanju.

Poskus zimske osvojitve K2 je najavil tudi šerpa Mingma Gyalje, ki vodi odpravarsko agencijo Imagine Nepal in je izkušen osvajalec ter vodnik na osemtisočake. Na zimski vzpon se pripravlja v navezi z Islandcem Johnom Snorrijem in Kitajcem Gao Lijem, s katerima je bil doslej skupaj na štirih osemtisočakih, K2 pa so neuspešno naskakovali že letošnje poletje.

Ob vsej spomladanski obleganosti je Everest le redko zimski cilj. Letos si ga je izbral Jost Kobusch, 27-letni Nemec, ki načrtuje solo vzpon po zelo zahtevnem zahodnem grebenu (pred 40 leti so prvenstveno smer po njem splezali slovenski alpinisti) in Hornbeinovem ozebniku, da bo mera povsem polna, brez pomoči dodatnega kisika. Leta 2012 je jesenski poskus vzpona po zahodnem grebenu spodletel Japoncu Nobukazuju Kurikiju (lani je umrl na Everestu med vzponom po standardni smeri na jugovzhodnem grebenu), a Kobuscha to ne gane. »Skrajne razmere. Mraz. Potovanje v lastnega duha. Minimalistično. Pozimi. Brez dodatnega kisika. To je moja predstava o gorništvu – tudi na Everestu,« je dejal v posnetku, objavljenem na youtubu. Daje si pet odstotkov možnosti, da doseže vrh. Vendar, pravi, bo s tem pridobil izkušnje za drugi, poznejši poskus.