V torek bo v Tokiu potekalo uradno kronanje Naruhita, ki se ga nameravajo udeležiti številni visoki predstavniki iz sveta, tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Slovesnosti po kronanju bodo trajale do konca oktobra, 14. in 15. novembra pa bo še posebna slovesnost Daijosai.

Javnemu financiranju med drugim nasprotuje protestantska protestantska Združena cerkev Kristusa na Japonskem, tožbe pa so med drugim vložili tudi budistični menihi in univerzitetni profesorji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada je k slovesnostim primaknila 57 milijonov evrov, ostalo pa bo razdeljeno med proračun cesarske palače ter sredstva državne policije, zunanjega in obrambnega ministrstva.

Sodne obravnave se bodo sicer zaključile po ustoličenju novega cesarja. Prav tako ni velikega nasprotovanja javnosti, saj cesarska družina še vedno uživa visoko javno podporo.

Kritike pa je pred časom nepričakovano podprl japonski prestolonaslednik Akishino. Novembra je javno dvomil v smiselnost javnega financiranja dogodkov, ker da je predvsem slovesnost Daijosai, kije načrtovana za 14. in 15. november, zelo versko obarvana.