Spomnil je, da so volivci na referendumu glasovali za izstop iz EU, in pozval poslance, da sledijo njihovi volji. Po njegovih besedah je zdaj čas, da se to vprašanje končno reši, saj preveč razdvaja družbo. »Nujno je, da naredimo korak naprej in na novo vzpostavimo odnose s partnerji v EU,« je dejal.

Še pred današnjo sejo spodnjega doma britanskega parlamenta je Johnson v javnem pismu znova pozval poslance, naj podprejo dogovor. »V manj kot dveh tednih, 31. oktobra, bomo potem že zunaj EU,« je zapisal v pismu, ki ga je objavil časnik The Sun. »To je priložnost za nas demokrate, da končno naredimo to, kar smo obljubili: udejanjimo rezultat referenduma leta 2016 in vsaj malo povrnemo zaupanje v našo politiko. Hkrati je to dober dogovor za vse dele naše države,« je zapisal.

»Ponovno lahko prevzamemo nadzor nad našim denarjem, našimi mejami, našimi zakoni. In lahko bomo sklepali prostotrgovinske sporazume po svetu, ki lahko privedejo do na tisoče služb in znižanja vaših položnic,« je dodal v nagovoru bralcev omenjenega časnika.

Opozicijske stranke in premierjevi siceršnji zavezniki, severnoirska stranka DUP, so v minulih dneh zavrnili dogovor, a jih je Johnson z ekipo v zadnjih 48 urah na vse možne načine poskušal prepričati v podporo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za potrditev dogovora, ki sta ga London in Bruselj dosegla v četrtek, potrebuje 320 glasov.

Od leta 1939 so britanski poslanci le štirikrat zasedali na soboto, nazadnje 3. aprila 1982 zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke.