»Nedavno smo nakazali plačilo 180 milijonov dolarjev, v naslednjih nekaj tednih pa načrtujemo novo nakazilo v višini 96 milijonov dolarjev. Novembra bodo sledila še nadaljnja plačila,« je zatrdila. Dodala je, da so ZDA od začetka leta namenile za mirovne operacije več kot 600 milijonov dolarjev. »ZDA so še vedno največji donator ZN,« je dodala.

Ob tem ni povedala, koliko znaša celoten dolg ZDA do ZN. Po podatkih iz dokumentov ZN bi moral Washington za delovanje organizacije plačati 1,055 milijarde dolarjev, od tega 674 milijonov za letošnje leto in 381 milijona za prejšnja leta. Za mirovne operacije pa naj bi dolgoval 2,378 milijarde dolarjev, navaja AFP.

Po navedbah Cherith Norman Chalet, ki je na ameriški strani pristojna za upravljanje in reformo ZN, prihaja do zamika plačil predvsem zaradi razlike v fiskalnih letih med ZDA in ZN, pri čemer naj bi Američani opravljali redna plačila po 1. oktobru.

Generalni sekretar Antonio Guterres je junija po zamudah s plačili pozval države članice ZN, naj dajo na stran politične in druge razlike, se zavežejo k pravočasnim plačilom prispevkov in pomagajo najti rešitve za strukturne probleme, ki povečujejo likvidnostne težave ZN.

Redni proračun ZN, od katerega gre 70 odstotkov za plače, znaša za letos okrog 2,9 milijarde dolarjev, proračun za mirovne operacije pa okrog 6,7 milijarde. Največji plačnik so ZDA, ki za redni proračun namenijo 22 odstotkov celotne vsote. Kitajski je odmerjenih 12 odstotkov ali okrog 368 milijonov dolarjev, kar je poravnala aprila.