»Pozdravljam, da sta se dve zaveznici Nata, ZDA in Turčija, dogovorili za pot naprej,« je dejal Stoltenberg in dodal: »Vsi vemo in razumemo, da so razmere na severovzhodu Sirije krhke, vendar verjamem, da ta dogovor lahko pripomore k umiritvi razmer.«

Kljub doseženemu dogovoru o prekinitvi ognja je turška vojska na severovzhodu Sirije v petek izvedla letalske napade na položaje Kurdov.

Pompeo je v zvezi s temi kršitvami priznal, da »je bilo nekaj dejavnosti«, a poudaril, da »smo videli tudi nekaj napredka«. »Upamo, da bosta v prihodnjih urah tako turška stran kot kurdski borci v regiji resno sprejeli zaveze,« je dejal Pompeo.

Poudaril je, da so potrebni koordinacijski ukrepi, da bi se kurdski borci lahko umaknili z območja, ki ga nadzoruje turška vojska.

Turčija je v četrtek po pogovorih ameriškega podpredsednika Mika Pencea s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankari pristala na petdnevno prekinitev ofenzive, če se bodo kurdske sile umaknile z "varnega območja" ob meji. Gre za 32-kilometrski pas ob turško-sirski meji. Prekinitev ognja je začela veljati v četrtek zvečer, iztekla pa se bo v torek.

Kljub prekinitvi ognja je turška vojska v petek na severovzhodu Sirije izvedla letalske napade na položaje Kurdov, pri čemer je bilo ubitih 11 ljudi, vključno s sedmimi civilisti, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Ankara je napovedala, da bo v torek nadaljevala ofenzivo, če Kurdi ne bodo spoštovali dogovora.