Na hokejskih Jesenicah so se po koncu minule sezone znašli na razpotju. Zaradi zahtevnega finančnega položaja so se znova pojavila ugibanja o usodi kluba, ki je nastal na pogorišču nekoč slavne blagovne znamke s številnimi naslovi jugoslovanskega in slovenskega prvaka. Vodstvo kluba je preigravalo številne možnosti, na koncu pa je pisarna ostala v enaki zasedbi, saj predsednik jeseniškega kolektiva Anže Pogačar kljub dolgotrajnemu iskanju ni našel naslednika. Pomembnejši premiki so se zgodili na ledeni ploskvi – slovenski podprvaki so močno pomladili igralski kader, ki ga po dvanajstih letih delovanja v francoskem hokeju vodi motivirani povratnik v domačo dvorano Mitja Šivic.

V klubu so pred novo zimo obvestili javnost, da si konkretnih tekmovalnih ciljev v alpski ligi ravno zaradi pomladitve igralske zasedbe ne bodo zadali, kar je za trofejno hokejsko okolje pomenilo novo realnost. Potem ko so železarji trikrat zapored nastopali v polfinalu tega tekmovanja, trener Šivic poudarja, da je v sedanjih razmerah najpomembnejši vsakodnevni napredek mladega moštva, ki se je po devetih tekmah v alpski ligi zasidralo v spodnji polovici lestvice. Železarji so se podpisali pod tri zmage, a so dve dosegli že v uvodnih dveh krogih. Na zadnjih šestih obračunih so pokvarili začetni vtis in premagali le mlado ekipo Dunaja, ki je skupaj s podružnico iz Linza povsem na dnu lestvice. Novinca sta se alpski ligi pridružila zaradi močnega avstrijskega vpliva, a se doslej nista izkazala s konkurenčnimi predstavami, kar vpliva na nižjo kakovost lige.

Jeseničani so na tekmah proti boljšim tekmecem poželi simpatije zaradi borbenega in nepopustljivega značaja, a so ravno zaradi neizkušenosti že večkrat ostali brez točk. Na zadnji domači tekmi proti Rittnu so naivno zapravili prednost dveh golov, še hujši spodrsljaj pa se jim je zgodil v četrtek zvečer, ko so na gostovanju v Kitzbühelu proti enakovrednemu tekmecu popustili po vodstvu s 3:0 in izgubili v podaljšku. Jeseničani se ne morejo znebiti občutka, da bi lahko doslej zbrali več točk, a z obžalovanjem zapravljenih priložnosti ne bodo prišli daleč. Pomembnejši bo odziv moštva na naslednjih tekmah, ko bodo igralci lahko pokazali, kaj so se naučili od porazov.

Trener Šivic je armado navijačev že pred začetkom sezone pozval k potrpežljivosti. Po zadnjih tekmah je razlagal, da je moštvo na pravi poti, da morajo biti igralci ponižni in delavni, da morajo vztrajati na začrtani poti… Popravnih izpitov za Jeseničane zlepa ne bo zmanjkalo. Že jutri bo ob 18. uri v Podmežakli gostoval Feldkirch, naslednji četrtek na Gorenjsko prihaja Cortina. To bosta zadnji preizkušnji za jeseniške hokejiste pred odhodom v Ljubljano, kjer se bosta slovenska rivala čez teden dni pomerila na jubilejnem, petstotem derbiju.