Resda je v zadnjih letih v angleškem prvenstvu iz povprečja vzniknilo kar nekaj klubov, ki so se, finančno izdatno podprti z denarjem bogatih tujcev, prebili celo med najboljše evropske, a še kar precej (če ostanemo na področju omenjenih lastnikov) nafte bo preteklo, preden bo kdo naziv največjega angleškega derbija uspel odvzeti tekmi med Manchestrom Unitedom in Liverpoolom. Gre pač za z naskokom najuspešnejša angleška kluba v zgodovini, ki sta skupaj osvojila skoraj tretjino vseh naslovov prvaka – United 20, Liverpool 18.

Je pa pri vsem skupaj res tudi, da Liverpool na nov domači naslov čaka že celo večnost, saj se bo, če mu v tej sezoni končno uspe, to zgodilo po okroglih 30 letih. In ko že omenjamo 30 let – v tem času je United osvojil kar 13 naslovov, pri čemer pa tudi njegova suša zdaj traja že šest sezon. In bo zagotovo vsaj še sedmo, saj je novo začel najslabše v zadnjih – 30 letih. V osmih krogih je namreč zbral skromnih 9 točk in na 12. mestu za prvim zaostaja že za 15 (!). Na vrhu je s polnim izkupičkom osmih zmag in 24 točk kakopak ravno Liverpool, ki bo na jutrišnjem gostovanju med drugim lovil izenačenje dveh rekordov – največ zaporednih zmag na najvišji stopnji angleških lig (zdaj jih ima, upoštevajoč devet zaporednih zmag ob koncu prejšnje sezone, 17, Manchester City pa jih je pred dvema letoma nanizal 18) in najboljši začetek v premier ligi od leta 1992. V sezoni 2005/06 je namreč Chelsea zmagal na uvodnih devetih tekmah, v vsej zgodovini pa ima najboljši začetek Tottenham, ki je leta 1960 dobil prvih 11 tekem.

Da sta United in Liverpool zamenjala vlogi, bi bilo sicer precej neprimerno trditi, saj bi moral Liverpool v Angliji prej tudi kaj osvojiti. A pot, po kateri gresta kluba, vseeno nakazuje, da bi se kaj takega utegnilo zgoditi. Pri tem seveda ne gre spregledati skupne točke – primernega trenerja. Domala vsi uspehi Uniteda v zadnjih treh desetletjih, tudi vseh 13 domačih naslovov, so povezani z Alexom Fergusonom, medtem ko je Liverpool na prave tirnice po letih tavanja v povprečju vrnil, o tem so prepričani vsi, prav tako odličen strokovnjak na klopi Jürgen Klopp. Poleg dveh zaporednih uvrstitev v finale lige prvakov in lani tudi zmage v njem je bil v zadnji sezoni tudi izjemno blizu naslovu angleškega prvaka. Tega bi tudi osvojil, če ne bi bilo fantastičnega Manchestra Cityja, o čemer priča tudi dejstvo, da je bilo osvojenih 97 Liverpoolovih točk največ v zgodovini angleškega elitnega nogometa za drugouvrščeno moštvo.

Ob vsem naštetem ni čudno, da Nemca v mestu Beatlov slavijo kot boga, klubska legenda na klopi Uniteda Ole Gunnar Solskjaer, ki se je lani po slovesu Joseja Mourinha omenjal kot odrešenik, pa je menda že zelo blizu izhodnih vrat, medtem ko naj bi skozi vhodna kot njegov naslednik kmalu stopil nekdanji trener Juventusa Max Allegri. Kakor koli, priznati je vseeno treba, da ima Solskjaer tudi ogromno smole s poškodbami igralcev, saj naj bi tako samo jutri manjkali Bailly, Fosu-Mensah, Jones, Dalot, Pogba in De Gea, vprašljivi pa so še James, Martial, Shaw in Lingard. Pri Liverpoolu medtem ne bo Shaqirija, Elliotta in Clyna, se pa vrača prvi vratar Alisson.