Po uspešnem drugem krogu lige ABA, ko se je po skoraj 12 letih prvič zgodilo, da so zmago dosegle tri slovenske ekipe, čakajo Cedevito Olimpijo, Primorsko in Krko novi zahtevni izzivi. Ljubljančani potujejo k ekipi, ki je na gostovanju v jadranskem tekmovanju še niso premagali. Že res, da gre to pot za združen klub, pa vendarle. Zmaji so v Laktaših pri Igokei do zdaj gostovali osemkrat in se prav tolikokrat v slovensko prestolnico vrnili poklapani. Najtežje delo gotovo čaka novomeško Krko, ki bo v dvorani Leona Štuklja gostila aktualnega prvaka in evroligaša Crveno zvezdo, medtem ko bo Primorska po skalpu Partizana želela presenetiti še Budućnost v Podgorici.

Zmaji želijo ostati na vrhu

V evropskem pokalu na dnu, v ligi ABA na vrhu. To je trenutna realnost Olimpije, ki tudi v jadranskem tekmovanju ni pokazala navdušujočih predstav, a sta ji v prvih dveh krogih nasproti stali skromni Mega in Cibona. Ljubljančani imajo po imenih kakovostno moštvo, ki pa ga trenerju Slavenu Rimcu še ni uspelo povezati v homogeno celoto. V igri zmajev škripa predvsem v napadu, kjer je preveč individualnih vložkov in premalo doseženih točk po izdelanih akcijah. Čeprav je Igokea uvodna obračuna v ligi ABA izgubila, zmajev ne čaka lahko delo, saj je moštvo trenerja Aleksandra Trifunovića, v katerem je najboljši strelec Američan Rashard Vaughn, izredno namučilo tako Partizan kot Mornar.

»Igokea je pred novo sezono okrepila moštvo, ki bo zagotovo izredno motivirano, da pride do prve zmage. A naši tekmeci ne bodo edini, ki bodo motivirani. Tudi mi si izredno želimo tretje zmage v ligi ABA. Zavedamo se, da imamo kakovostno ekipo. Na nekaterih tekmah kakovost tudi pokažemo, nato pa na drugih zaigramo premalo osredotočeno in samozavestno. To so stvari, pri katerih moramo delati, in verjamem, da bomo v prihodnosti boljši,« ostaja optimističen Slaven Rimac. Ob Olimpiji so sicer po dveh krogih lige ABA neporaženi le še FMP, Budućnost in Mornar.

Krka računa na podcenjevanje

Popolna tekma in podcenjevanje nasprotnika. To je kombinacija, ki košarkarjem Krke v obračunu s precej bogatejšo in kakovostnejšo Crveno zvezdo lahko prinese senzacijo. V Novem mestu si jo silno želijo, a ostajajo realni in se v prvi vrsti zavedajo, da je treba dvigniti raven igre, ki so jo prikazali na prvih dveh tekmah proti FMP in Zadru. »Vsak trening in tekma je za nas novo učenje. Močno se še lovimo, kar je predvsem pokazala tekma s FMP. A če bomo iz tekme v tekmo napredovali, kot smo do Zadra, potem bomo kmalu tam, kjer si želim,« pravi trener Krke Simon Petrov.

Novomeščani vedo, kako na domačem igrišču premagovati velikane jadranskega prostora. Čeprav so se lani borili za obstanek do zadnje tekme, so v dvorani Leona Štuklja na kolena spravili Budućnost, Partizan in Cedevito. »Upam, da nas bo Zvezda podcenjevala. Atletsko se jim lahko postavimo po robu. Obljubim, da bomo pokazali boljši obraz kot proti FMP,« je še dodal Petrov.

Golemac stavi na svežino

»Partizan je v Koper prišel nekoliko načet s tekem v evropskem pokalu. To mora biti proti najboljšim moštvom v regiji naša prednost in to moramo izkoriščati. Medtem ko se oni borijo v Evropi, se mi lahko dobro pripravimo,« je po skalpu Partizana v 2. krogu lige ABA razmišljal Jurica Golemac. Nič drugače ne bo to pot, saj je Budućnost med tednom zabeležila še tretji poraz v evropskem pokalu in je gotovo načeta. A po drugi strani je poraz proti poljski Gdynii odnesel slovenskega trenerja Slobodana Subotića, kar navadno prinese pozitiven šok za ekipo.

»Gostovanje v Podgorici je eno najtežjih v ligi ABA. Budućnost je izredno talentirana ekipa, ki bo zagotovo motivirana. Mi se na gostovanje podajamo samozavestni in z željo, da dokažemo, da se s tekmeci lahko kosamo tudi v gosteh. Pokazati si želimo največ, česar smo sposobni, in tako tekmecem povzročiti čim več težav. Če se nam bo pokazala priložnost za presenečenje, jo bomo zgrabili z obema rokama,« sporoča Golemac, ki med tednom z igralci ni imel tekme državnega prvenstva.

Liga ABA, 3. krog: Cibona – FMP 63:81 (16:16, 30:33, 51:57 – Novačić 10, Rebec 7; Reath 19, Jeremić 15), Mega – Zadar 98:74 (30:22, 43:40, 71:59 – Mišković 18, Ašćerić 15, Mesiček 0, Macura ni stopil na parket; Allen 24), danes ob 17. uri: Mornar – Partizan, ob 20. uri: Igokea – Olimpija, jutri ob 18. uri: Krka – Crvena zvezda, ob 20. uri: Budućnost – Primorska.