Astronavtki ameriške vesoljske agencije Nasa sta ISS zapustili z namenom zamenjave regulatorja moči. Sprehod, ki naj bi trajal pet ur in pol, sta začeli z varnostnim pregledom svoje opreme, nakar sta se napotili na mesto popravila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za Kochovo, elektroinženirko, to ni prvi vesoljski sprehod, medtem ko se je Meirova, ki ima doktorat iz pomorske biologije, tokrat prvič sprehodila v vesolju. S tem je postala 15. ženska, ki je to naredila, sporoča Nasa.

Nasa je marca naznanila, da bo Kochova sodelovala v prvem zgolj ženskem vesoljskem sprehodu s kolegico Anne McClain. A so sprehod odpovedali, ker za McClainovo ni bilo na voljo ustrezne obleke srednje velikosti, pojasnjuje britanski BBC.

Prva ženska, ki je opravila vesoljski sprehod, je leta 1984 postala Rusinja Svetlana Savickaja, ki jo je v vesolje pospremil kolega kozmonavt Vladimir Džanibekov.

Prvi človek na vesoljskem sprehodu je bil sicer sovjetski kozmonavt Aleksej Leonov, ki se je v vesolju sprehajal leta 1965. Umrl je pred tednom dni, star 85 let.