Obrambni minister Karl Erjavec je ob današnjem odprtju prireditve dejal, da so Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja odlična priložnost, da državljani ponovno ozavestijo, kako tesno smo vsi povezani v prizadevanju za čim uspešnejše soočanje z nesrečami, ter kaj lahko storimo, da do marsikatere nesreče sploh ne pride, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Poudaril je, da zaščita ne pomeni le reševanja ob konkretni nesreči, temveč tudi krepitev preventivnega in samozaščitnega vedenja. Erjavec se je tudi zahvalil vsem pripadnikom sil za zaščito, reševanje in pomoč za njihov velik prispevek pri reševanju življenj ter njihovim družinam za podporo pri opravljanju zahtevnega poslanstva.

Dnevi zaščite in reševanja potekajo od leta 2005 vsaki dve leti pod okriljem ministrstva za obrambo ter v organizaciji Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR). Od leta 2017 so poimenovani po dolgoletnem poveljniku republiške civilne zaščite Miranu Bogataju.

Cilji prireditve so predstavitev sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ozaveščanje o nesrečah in tveganjih, posebej med mladimi, dvig zaupanja v nacionalni sistem zaščite in reševanja, predstavitev sodobnih zaščitnih in reševalnih sredstev ter reševalnih služb, kot tudi predstavitev proizvajalcev zaščitno-reševalne opreme, je na nedavni novinarski konferenci v Postojni povedal generalni direktor URSZR Darko But.

Med večjimi letošnjimi dogodki so organizatorji izpostavili sobotno mednarodno tekmovanje 70 gasilskih ekip v organizaciji Gasilske zveze Slovenije in 10. državno tekmovanje gasilskih enot širšega pomena, na katerem se bo pomerilo 16 ekip, petkov Dan Alpske konvencije, ki ji letos predseduje Slovenija, odprl pa ga bo minister za okolje Simon Zajc, ter petkovo Vajo Postojna 2019, ko naj bi Bogatajeve dneve obiskal predsednik republike Borut Pahor. Zaključka v soboto se bo udeležil premier Marjan Šarec.

Z reševalno vajo bodo preizkusili pripravljenost notranjskih reševalnih služb

Tema reševalne vaje bo neurje z verižno prometno nesrečo na Postojnskem, z njo pa bodo preizkusili pripravljenost notranjskih reševalnih služb ob tovrstnih nesrečah. Preverili bodo tudi usposobljenost vodij intervencij in poveljnikov civilne zaščite, ustreznost postopkovnikov in načrtov za reševanje, zmožnost oskrbe večjega števila oškodovancev ter zmogljivosti vključevanja Slovenske vojske v naloge zaščite in reševanja, je napovedal vodja postojnske izpostave URSZR Albert Trobec.

V treh dneh se bodo v dveh velikih šotorih pred PTC Primorka predstavile vse službe in enote iz sistema zaščite in reševanja ter rekordnih 82 razstavljavcev, ki bodo tudi na zunanjih površinah predstavili sredstva in opremo za zaščito in reševanje. Tam bodo med drugim policija, vojska, jamarska in gorska reševalna služba ter kinologi, je povedal zdajšnji poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan.

Kot je dejal, bodo organizirali tudi 12 posvetov in seminarjev za strokovno javnost, pričakujejo pa tudi več kot 60 visokih predstavnikov s področja zaščite in reševanja ter diplomatov, tako veleposlanikov kot obrambnih atašejev. Ker Bogatajevi dnevi dajejo velik poudarek tudi mladim, jih bo obiskalo več kot 1500 šolskih in predšolskih otrok, za katere bodo organizirali oglede, didaktični kotiček in lutkovno predstavo. Skupno pričakujejo okoli 8000 obiskovalcev.

Postojnski podžupan Andrej Berginc je poudaril, da bo Postojna kot prva nemestna občina gostila Bogatajeve dneve, saj je znana po izredno dobrem odzivu vseh reševalnih služb na naravne nesreče, kot sta žled in poplavljanje Planinskega polja, kot tudi na prometne nesreče na primorski avtocesti. Občane je pozval k strpnosti, saj bo v središču mesta precejšnja gneča, nekaj cest in parkirišč pa bo povsem zaprtih, zato bo organiziran dodatni mestni avtobus.