Pet mladih Hrvatov, osumljenih, da so hrvaško najstnico v obdobju skoraj enega leta večkrat skupinsko posilili, so včeraj zvečer enega po enega v avtomobilih z zatemnjenimi stekli vozili v preiskovalni pripor v Zadru. Pred njim so se zbrale njihove družine, ki so glasno protestirale: »Resnica se bo nekoč izkazala!« Preiskovalni sodnik Ivan Marković jih je prejšnjo soboto po zaslišanju izpustil na svobodo, a jim obenem prepovedal kakršnekoli stike z domnevno žrtvijo. Z odločitvijo si je nakopal veliko kritik javnosti in strokovnjakov, od srede tedna ga zaradi groženj varujejo policisti. Prizivno sodišče je včeraj njegovo odločitev razveljavilo, za pet fantov, ki se jim očitajo kazniva dejanja spolnega napada, groženj in telesnih poškodb mladoletnice pa odredilo pripor.

Po poročanju hrvaških medijev je vse, kar deklica trenutno potrebuje, mir in psihološka pomoč, ki pa jo že prejema. Njen pekel se je pričel avgusta lani, ko je bila na neki zabavi prvič posiljena. Sedem njenih prijateljev, poleg petih polnoletnih, sedaj v priporu, sta jo domnevno napadala še dva 17-letnika, je napad posnelo, nato pa jo z videom izsiljevalo za nadaljnje spolne usluge. Do julija letos so jo posilili najmanj šestkrat, pri čemer so se nad njo izživljali v paru ali trojkah. Vseh sedem je nikoli ni napadlo naenkrat. Dekle se je kljub grožnjam s smrtjo, če bo komu o maltretiranju črhnilo samo besedo, opogumilo in se zaupalo šolski psihologinji.

Najstnico, danes staro 16 let, bodo po poročanju hrvaških medijev zaslišali šele prihodnji petek, najverjetneje bo pogovor potekal prek video konference. S tem skuša zakonodaja preprečiti dodatno povzročanje travm žrtvam.

Za jutri so po celi Hrvaški, med drugim v Zagrebu, Osijeku, Reki, Splitu, Zadru, napovedani protesti »Pravica za dekleta«. Hrvaška javnost je bila namreč zgrožena nad odločitvijo sodnika Markovića, ki za osumljence ni odredil pripora.