Danes se začenja ponovljeno sojenje Branku Mrkunu, marca je bil zaradi ugrabitve obsojen na dve leti in štiri mesece zapora. Včeraj se je javno oglasila njegova žrtev, nekdanja partnerica Danica Doberšek. Napovedala je, da je kot priče na sojenje ne bo, ker se Mrkuna boji, nihče pa je pred njim ne zaščiti. »Kako skrbi naš kaznovalno pravni sistem za žrtve kaznivih dejanj?« se sprašuje.

Mrkuna so obsodili, češ da je aprila lani Doberškovo pričakal pred njenim domom v Celju. S pištolo v roki jo je prisilil, da je šla do njegovega avta, in ji je zvezal roke ob ročno zavoro. Nato jo je odpeljal do objekta v Lešjah pri Vojniku, zaradi katerega sta bila v sporu že dobro desetletje. Sodišče ga je s pravnomočno sodbo dodelilo Doberškovi, s čimer se on ni mogel sprijazniti. V enem od praznih prostorov jo je posedel na stol, zvezal z lepilnim trakom in zahteval, da mu objekt vrne. Rekel naj bi ji celo, naj izbere, ali si želi direkten strel v glavo ali počasno umiranje v mukah. In da ji bo za vsak odgovor, ki mu ne bo všeč, odrezal del prsta. Po treh urah psihičnega izživljanja je segel po nožu, žrtev je bila prepričana, da prihaja konec. A k sreči je z njim le prerezal lepilni trak, potem pa jo odpeljal nazaj v Celje.

Prepoved približevanja

Sodbo so razveljavili zaradi formalnih razlogov. Izkazalo se je, da mu je sodila okrajna sodnica, ki je bila za tri leta razporejena na okrožno sodišče. Med sojenjem je to triletno obdobje poteklo, a ga je kljub temu izpeljala do konca. Višji sodniki so zato odredili novo sojenje, Mrkunu pa (5. julija) odpravili pripor.

»V vseh mojih vlogah, na vseh zaslišanjih in narokih sem sodišče rotila, naj me obvesti, če bo in ko bo prišel iz pripora ali zapora, da bi se jaz in moja družina lahko zaščitili, saj je grozil, da me bo ubil in da bo ubil moja otroka. Pa me niso, niti uprava zaporov, ki sem jo prosila isto,« je v javnem pismu zapisala Doberškova. O razveljavitvi sodbe so jo obvestili šele 23. julija, sodnega sklepa o odpravi pripora pa niti ni dobila. K sreči jo je pet dni po odpravi pripora s tem seznanil policist.

Mrkuna se zdaj še bolj boji. Njegovo sovraštvo in vztrajno željo po maščevanju je razbrati tudi iz kliničnega psihološkega mnenja, ki je v sodnem spisu. Na njeno pobudo mu je sodišče 23. julija odredilo začasno prepoved približevanja na 200 metrov. Toda zdaj jo skrbi, kdo jo bo zaščitil, ko se bo z Mrkunom morala srečati na sodišču – tako v omenjeni kazenski zadevi kot prihodnji teden v pravdni. Pravdna sodnica ji je zagotovila, da ji bo v prostorih sodišča varovanje omogočeno. V kazenskem postopku pa ji je bilo rečeno, da ji bodo tokratno vabilo preklicali, ker bo 20. oktobra začel veljati zakon, ki bo prinesel več možnosti za zaščito žrtev. Vendar preklica ni dobila. Dokler je ne bodo zaščitili, je na sodišče ne bo, pravi. »Seveda se bodo zaradi tega zadeve zavlekle, a odgovornost naj nosi kdo drug. Posledice bom itak, žal, nosila jaz,« je še zapisala.