Cummings je januarja letos prevzel vodenje kongresnega odbora za vladni nadzor in reforme, ki je eden od ključnih za preiskavo pred ustavno obtožbo predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Cummings je Trumpa ostro kritiziral, češ da daje potuho rasistom, pred kratkim pa sta se zapletla v odmeven javen spor okrog revščine in kriminala v revnih predelih Baltimora.

Trump je Cummingsu očital, da od leta 1996, odkar je v kongresu, ni uspel urediti razmer v mestu, ki je v njegovem kongresnem okrožju. Priporočil mu je, naj se raje ukvarja s tem kot pa s preiskavami najboljšega predsednika v zgodovini ZDA. Trump je Baltimore v svojem slogu označil za zmešnjavo, okuženo s podganami.

Preiskava pred ustavno obtožbo za odstavitev Trumpa s položaja se bo nadaljevala, vendar pa morajo demokrati zaradi Cummingsove nenadne smrti najti novega predsednika odbora za nadzor in vladne reforme.

Ta odbor ima s Trumpom veliko dela, saj ne gre le za preiskave pred ustavno obtožbo ampak tudi za njegovo politiko do priseljencev, odnos do migrantov, uporabo zasebne elektronske pošte za uradne vladne posle s strani Trumpovih sorodnikov v Beli hiši, pa tudi prirejanje vprašalnika za štetje prebivalstva s poskusom dodajanja vprašanja o državljanstvu.

Cummingsov odbor je imel tudi odmevno zaslišanje nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena, ki je moral v zapor, ker je za šefa plačal dvema ženskama za molk o spolnem razmerju s Trumpom in prekršil zakonodajo o financiranju volilnih kampanj. Cohen je v zaporu, vendar sodeluje s preiskavami tožilcev države in mesta New York, ki čakajo, da Trump odide s položaja, da bodo lahko začeli postopke proti njemu.

Cummings se je rodil leta 1951. Leta 1983 je bil izvoljen v državni kongres Marylanda, kjer se je povzpel na položaj predsednika predstavniškega doma, leta 1996 pa je bil izvoljen v zvezni kongres. Sožalje ob njegovi smrti je družini poleg številnih drugih izrekel tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama.