Bo zdaj odstopil tudi podpredsednik ustavnega sodišča Matej Accetto? »To je pa preveč! Če Accetto ne odstopi, imamo ustavnega sodnika, ki dokazano laže, je brez integritete in sodi politično,« preberemo udarne naslove. Janševi mediji skupaj z ustavnim sodnikom Klemnom Jakličem istočasno vpijejo: Matej Accetto je lagal o svoji povezavi z Mirom Cerarjem in njegovo stranko SMC, zaradi česar ga niso izločali iz sodnih postopkov in je kot ustavni sodnik odločal v korist Mira Cerarja in SMC… Priložena elektronska sporočila naj bi dokazovala, da je sodeloval pri pisanju programa stranke in se načrtno prelevil v njenega tihega podpornika iz ozadja.

Natančno sem jih prebrala, a v priloženih elektronskih sporočilih nisem zasledila komunikacije z Mirom Cerarjem. Accetto, kot omenja v sporočilih, je bil v tistem času zdomec, zato ni mogel aktivno sodelovati pri pisanju programa. Orisal je nekaj svojih pogledov na zunanjo politiko in stališč o njej, zatrdil, da ne bo član stranke SMC, jih bo pa morebiti podpiral pri njihovih prizadevanjih. To je bilo v času nastajanja stranke in njenega programa. Nič se ni vedelo, kaj bo s stranko in ali bodo sploh prišli v parlament. Kako naj bi se potem Accetto načrtno (s poudarkom na načrtno) prelevil v njenega podpornika? Mu hočejo pripisati, da je takrat načrtoval, kako bo s pomočjo stranke postal ustavni sodnik? Skratka, pripisujejo mu svoj način razmišljanja in ravnanja. In če je pozneje res postal ustavni sodnik, nima s tem nobene povezave.

Saj veste, kako to poteka. Stranke predlagajo predsedniku Pahorju, koga naj imenuje, se dogovarjajo ali, bolje, mešetarijo, da potem kandidat dobi dovolj glasov. Se še spomnite, kako si je SDS prizadevala, da bi na ustavno sodišče (US) spravila Klemna Jakliča? Borut Pahor je še čakal, da je dopolnil starostno mejo za ustavnega sodnika. Se še spomnite Jakličeve ne tihe, ampak bučne podpore stranki SDS in (zanj) pomembnemu sinu slovenske zgodovine, Janezu Janši? Se spomnite, kako so se ustavni sodniki že pritoževali nad njegovim odnosom do njih? Zdaj jih ta dvojni doktor spet žali (doktorat še ni zagotovilo za pozitivne značajske lastnosti in konstruktivno sodelovanje) in se pritožuje zaradi pritiskov, ki jih je deležen? (Zanimivo, ravno tako sta se sodnik Radonjić in vrhovni sodnik Jan Zobec.) Če je to res, so potrebne spremembe v načinu odločanja. A je veliko verjetneje, da gre za subjektivno doživljanje »prevelikega ega« ali za načrtovano zavajanje.

Že večkrat je bilo govora o tem, da imajo tudi ustavni sodniki svoja politična in ideološka prepričanja, pomembno pa je, da se odločajo strokovno. Kolikokrat se je ustavni sodnik Accetto odločil v prid stranki SMC in ne po strokovnih merilih, kot mu to hočejo pripisati? Dokazano je, da nikoli. Zanima me, kolikokrat se je Klemen Jaklič izločil, ko bi se moral, ali odločil v prid stranki SDS, ki jo podpira. Ko so njegovi kolegi razveljavili del spornega zakona o tujcih, je glasoval proti. Se sploh strinja, da je treba v Sloveniji spoštovati ustavo, mednarodne pogodbe in zakone?

Ljudje imamo že vsega dovolj. Se ne zavedate, da jemljete pomen in ceno našim vrednotam? Ob teh zadnjih dogodkih pa sem prepričana, da SDS s svojimi sateliti (mediji, pravniki, sodniki…) zdaj izvaja razdiralni pohod na vlado Marjana Šarca, na Sovo in tako dalje ter še na ustavno sodišče.

Polona Jamnik, Bled