"Ko bomo imeli vse podatke na mizi, da se bo vlada lahko odločila, sem prepričana, da bomo izbrali najboljšo rešitev za državljane in državljanke," je novinarjem po današnji seji vlade dejal ministrica za infrastrukturo Bratuškova.

Dodala je, da je rešitev težko sprejeti čez noč, potem ko je bila vlada po njenih besedah čez noč postavljena pred dejstvo glede nadaljnje usode Adrie Airways. "Z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom sva imela pred meseci sestanek z vodstvom Adrie Airways, prosila sva jih, da nam povedo, kakšne je situacija, da nas obvestijo o težavah, pa nisva ničesar dobila. Čez noč smo bili postavljeni pred dejstvo," je poudarila Bratuškova.

Kako zagotoviti večjo povezljivost in ali je ustanovitev novega letalskega prevoznika še realna možnost, tudi po torkovem sestanku državne sekretarke na gospodarskem ministrstvu Eve Štravs Podlogar in vodstva DUTB s predstavniki Lufthanse ni znano. Prav tako pa še vedno ni uradno znano, kakšen je bil izkupiček tega sestanka.

Po besedah ministra Počivalška je bil sestanek s predstavniki Lufthanse namenjen temu, da se z največjim evropskim letalskim prevoznikom pogovorijo o morebitnih nadaljnjih načrtih vlade. "O tem, kaj je bilo, ne morem dajati izjav, najprej se moramo pogovoriti s skupino, ki je bila na tem sestanku v okviru vlade, in bomo potem sprejeli odločitev, na kakšen način naprej," je dejal v sredo v Mariboru ob robu podelitve priznanj najboljšim podjetjem podravske regije.

Finance, ki se sklicujejo na neuradne podatke, medtem poročajo, da je Lufthansa zavrnila idejo o skupni letalski družbi s slovensko državo, na sestanku pa da so več ali manj govorili le o tem, katere povezave z brniškim letališčem bo imela nemška letalska skupina. Lufthansa je sicer s hčerinskima družbama že vzpostavila nekaj novih povezav z ljubljanskim letališčem, naj bi jih pa še dodajala.

Na nepotrebnost hitenja pri morebitni odločitvi za vzpostavitev novega nacionalnega letalskega prevoznika sicer opozarjajo v Fraportu, ki upravlja z ljubljanskim letališčem. Janez Krašnja iz Fraporta Slovenija je v sredo, ko so na Brniku pozdravili prvi let na novi povezavi letalskega prevoznika Swiss Airlines med Zürichom in Ljubljano, menil, da je smiselno najprej preveriti tržni odziv in z kakšnimi drugimi odločitvami počakati vsaj pol leta, ko bo dejansko jasno, kakšna bo mreža letov z ljubljanskega letališča.

Adria Airways je na ljubljanskem letališču opravila približno polovico vseh letov, po njenem stečaju pa so tuji prevozniki nekatere pomembnejše linije že nadomestili.

Okrožno sodišče v Kranju je 2. oktobra začelo stečaj letalskega prevoznika, stečajni upravitelj Janez Pustatičnik pa je prejšnji ponedeljek začel delavcem vročati odpovedi pogodb o zaposlitvi. Delovno razmerje jim poneha v 15 dneh po vročitvi odpovedi; tistim, ki so odpoved prejeli prvi dan, torej delovno razmerje preneha v torek, 22. oktobra, v evidenco brezposelnih pa se lahko prijavijo dan kasneje, torej 23. oktobra, so pojasnili na republiškem zavodu za zaposlovanje.

Zaposleni so sicer ob vročitvi odpovedi prejeli tudi vse potrebne informacije o možnostih vključitve v izobraževalne programe preko projekta SPIN. Določene aktivnosti že potekajo.