"Kitajska želi doseči dogovor. Mora doseči dogovor. Njeno gospodarstvo je bilo zelo prizadeto zaradi naših carin," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil Trump.

Kot je znano, je ameriški predsednik minuli teden sporočil, da sta državi dosegli pomemben preboj v trgovinskih pogajanjih in sklenili prvo fazo pogajanj. Delni dogovor vključuje zavezo Pekinga k večjim nakupom ameriških kmetijskih proizvodov, pa tudi vprašanja intelektualne lastnine, finančnih storitev in valut.

A če so Trump in predstavniki kitajskih oblasti najprej kazali veliko mero navdušenja nad dosežkom, aktualni komentarji kitajskih uradnikov sprožajo dvome o dejanski pomembnosti delnega dogovora.

Skladno z dogovorom sicer ZDA ta teden ne bodo zvišale carin na 250 milijard dolarjev uvoza s Kitajske s 25 na 30 odstotkov, a vse ostale doslej uvedene carine, ki sta jih državi druga proti drugi uvedli na več sto milijard dolarjev blagovne menjave, ostajajo.

Skope podrobnosti dogovora so sicer pripravljene, v celoti pa je treba dogovor še spraviti na papir. Trump upa, da bosta s kitajskim predsednikom Xijem Jinpingom t.i. sporazum prve faze podpisala na vrhu azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec), ki bo v Čilu prihodnji teden.