Prvoligaš Aluminij in drugoligaš Nafta sta na prvih tekmah četrtfinala slovenskega nogometnega pokala izkoristila prednost domačega igrišča in si priigrala minimalno prednost pred povratnima tekmama konec meseca v Kopru oziroma Velenju.

Težave Aluminija z napadom

Za Koprčane je vrnitev v prvo ligo primarni cilj, saj predsednik kluba Ante Guberac, ki je poskrbel za proračun kluba na ravni prvoligašev, pravi, da ga bolj zanima vrnitev v prvo ligo kot še ena sezona v drugi ligi, čeprav bi v naslednji sezoni igral v Evropi kot zmagovalec slovenskega pokala.

Prvoligaš Aluminij je imel v taktični tekmi na nizki kakovostni ravni velike težave z vlogo favorita proti drugoligašu Kopru. Oboji so nastopili brez nekaterih nosilcev igre. Pri Aluminiju je manjkal mladi reprezentant Petrovič, na klopi so bili prvokategorniki Živković, Matjašič in Krajnc, pri Kopru je prvi zvezdnik Vršič v igro vstopil šele v 70. minuti. Predvsem so pazili, da ne prejmejo gola, zato je bilo malo dinamike in povezane igre s točnimi podajami.

Kidričani so v ligi vajeni, da se strnjeno branijo in s hitrim prehodom v napad ogrožajo gol nasprotnika. Danes so morali kontinuirano napadati, saj so se vsi koprski igralci postavili za žogo in prežali na protinapade. Zlasti v prvem polčasu je bila tekma prava uspavanka. Več kot eno uro so bili Kidričani brez prave ideje, kako razvleči in prebiti obrambo Primorcev ter si priigrati priložnost. Vendar so bili vztrajni in terensko premoč so kronali v 72. minuti, ko je tekmo z eno lepo potezo po lepi kombinaciji soigralcev odločil 22-letni Hrvat Mihael Klepač, ki je prišel v Kidričevo konec avgusta iz druge ekipe Osijeka. Koper je bil po prejetem zadetku povsem brez ideje, kako priti do izenačenja, in doživel sploh prvi poraz v letošnji sezoni, potem ko je bil neporažen na 15 tekmah (11 zmag in 4 remiji), od tega na 13 v drugi ligi in dveh v slovenskem pokalu.

Nafta razigrana in učinkovita

Tekma med drugoligašem Nafto in najslabšim klubom prve lige Rudarjem iz Velenja je bila od prve minute zelo živahna z veliko željo obojih, da čim hitreje dosežejo zadetek. Lendavčani so od prve minute krenili odločno, a je v golu Rudarja blestel Matej Radan. Rudar je do najlepše priložnosti prišel v peti minuti, ko je Hrubik po podaji iz kota zadel vratnico. Potem ko je v prvem polčasu manjkal le zadetek, je Nafta povedla v 49. minuti. 27-letni napadalec Alen Ploj je dosegel lep zadetek s strelom s 25 metrov. Lendavčani so se po golu povsem sprostili in vodstvo povišali po preigravanju Stjepana Oštreka. Gol upanja za Rudar je dosegel branilec Elvedin Džinić po podaji iz kota. Če bi Nafta, ki jo poganja madžarski kapital in ima prvoligaške ambicije, na vseh tekmah v drugi ligi igrala tako zagnano, bojevito in disciplinirano, kot je sinoči, bi bila uvrščena višje od šestega mesta in ne bi bila med največjimi razočaranji lige.

Prihodnji teden bosta še prvi tekmi četrtfinala Celje – Radomlje (torek) in Domžale – Mura (četrtek). Povratne tekme bodo 29. in 30. oktobra

Četrtfinale slovenskega pokala, prva tekma: Aluminij – Koper 1:0 (0:0) strelec: 1:0 Klepač (72). Stadion v Kidričevem, gledalcev 400, sodnik: Borošak.

Nafta – Rudar Velenje 2:1 (0:0) – strelci: 1:0 Ploj (49), 2:0 Oštrek (64), 2:1 Džinić (72). Športni park Lendava, gledalcev 700, sodnik: Vinčič.